tisdag 15 januari 2013

Stekt fläsk med råraka

Idag har 7-åringen namnsdag och i vår familj får man välja sin favoriträtt till middag en sådan här dag. Hon valde stekt fläsk med råraka! Stekt fläsk serveras ju oftast med raggmunk, men det ville hon absolut inte ha. Denna rätten ligger nu tung och flottig i botten på min mage, men ungen var mycket lycklig och glad åt sitt val och åt minst tre portioner.

Stekt fläsk med råraka - 5-6 port

12 skivor rimmat stekfläsk
12 potatisar
smör att steka i
salt

Riv potatisarna grovt på rivjärnet, salta och tillsätt ev. lite vatten så att det blir en fast smet. Hetta upp en stekpanna med smör. Ta en liten näve riven potatis och lägg i stekpannan. Platta till och låt stekas gyllene innan du vänder med stekspaden. Gör inte rårakorna större än att stekspaden klarar av att vända dem utan att de går sönder - ca 10 cm i diameter. Låt dem stekas gyllenbruna innan du vänder, annars kan rårakan vara för mjuk och går sönder. Lägg de färdiga rårakorna på en plåt/ugnsfast form och låt dem gå 10 min i ugn på 175°C.

Stek det rimmade fläsket under tiden i några droppar olja.

Servera med lite rårörda lingon.

Rårörda lingon
200 g lingon
80 g socker

Rör ihop lingon och socker tills sockret löst sig.