Älgköttbullar med gräddig trattkantarellsås - 6 port
700 g älgfärs
1 potatis av mjölig sort
1 gul lök
smör till stekning
1 dl grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1/2 dl vatten
1 tsk socker
1 msk Worcestershire sås
1 msk ljus soja
salt
peppar
Koka potatisen och mosa den genom en sil. Finhacka löken och stek den mjuk i en stekpanna. Blanda färsen med alla ingredienserna. Salta och peppra. Smaka av köttfärsen genom att trycka en liten bit mot tungan. Är du äckelmagad får du steka lite grand.
Forma köttbullarna med blöta händer till max golfbollsstora bullar.
Bryn dem i omgångar i smör i en stekpanna tills de har fått fin färg.
Träng dem inte i stekpannan, då kan det börja koka istället.
Köttbullarna skall inte steka klart utan bara få färg.
*
Gräddig trattkantarellsås
1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
2½ dl viltbuljong
1 msk mixade torkade trattkantareller
2-3 msk mörk soja
1 msk svartvinbärsjuice/vinbärsgelé
1 msk messmör (recept här)
salt och peppar
Hetta upp gräddmjölken. Smaksätt med soja, gelé, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme ca 10 min under vispning.
Använd samma panna som du stekte köttbullarna i, så får du med allt det goda från köttet. Smält smöret i och vispa i mjölet. Häll på grädde och mjölk. Vispa till en slät sås och tillsätt buljongen.
Här har jag mixat torkade trattkantareller. Du kan självklart ha i hela om du vill eller helt hoppa över svamp så får du en vanlig gräddsås. Tillsätt en matsked torkade trattisar och Låt koka ca 5 minuter. Smält ner messmöret och smaksätt med soja, vinbärsjuice, salt och peppar.
Servera älgköttbullarna med sås och potatismos.
Originalreceptet på köttbullarna kommer från Mannerström.
Originalreceptet på köttbullarna kommer från Mannerström.