Det är dags för en vårtävling tycker jag.
Jag vill gärna veta vad bilderna visar? Vad heter denna grunka? Svaret
lämnar ni INTE i inlägget nedan utan på höger sida i kontaktformuläret. Endast ett svar per deltagare. Maila in era svar
senast den 6 april 2014.En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
måndag 31 mars 2014
söndag 30 mars 2014
Barkmjöls limpa
Det har bakats en hel del bröd med barkmjöl i det sista och denna väldigt goda limpa blir det sista jag kan baka med mjölet jag har kvar. Imorgon kommer jag utlysa en tävling där man kan vinna lite barkmjöl och kanske våga sig på att baka några av mina recept.
Barkmjöls limpa - 1 liten limpa
10 g jäst
525 g vatten
½ dl sirap
15 g salt
550 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
100 g barkmjöl
Rör ut jäst och sirap i lite av vattnet. Häll upp resten av vattnet. Väg upp alla mjölsorterna och vänd ner ihop med saltet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma. Smöra formen med smör. Forma degen till en längd och lägg i formen. Låt jäsa 30 min. Värm ugnen till 225°C och grädda brödet i ugnen i 30-35 minuter. Termometern skall visa 92-96°C inuti brödet när det är klart. Låt svalna helt innan du skär.
Barkmjöls limpa - 1 liten limpa
10 g jäst
525 g vatten
½ dl sirap
15 g salt
550 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
100 g barkmjöl
Rör ut jäst och sirap i lite av vattnet. Häll upp resten av vattnet. Väg upp alla mjölsorterna och vänd ner ihop med saltet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma. Smöra formen med smör. Forma degen till en längd och lägg i formen. Låt jäsa 30 min. Värm ugnen till 225°C och grädda brödet i ugnen i 30-35 minuter. Termometern skall visa 92-96°C inuti brödet när det är klart. Låt svalna helt innan du skär.
lördag 29 mars 2014
Tekakor med barkmjöl
Jag ville testa göra ett riktigt mjukt bröd med barkmjöl. Dessa påminner något om vörtbröd, så vill man kan man ju lägga med lite russin...eller inte.
Tekakor med barkmjöl -8-10 st
250 g levain
100 g barkmjöl
100 g grahamsmjöl
550 g vetemjöl
475 g mjölk
15 g salt
½ dl sirap
50 g smör
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Rör ut sirapen i den ljumna mjölken. Knåda ihop alla mjölsorter med mjölk, salt, levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda in det mjuka smöret i degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 8-10 bullar. Platta till dem till runda kakor och ställ på bakplåten. Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Värm ugnen till 225°C. Nagga kakorna och ställ in dem på en het plåt. Grädda dem i 15-20 minuter. Låt svalna.
Servera med en rejäl klick smör och god gräddig ost.
Tekakor med barkmjöl -8-10 st
250 g levain
100 g barkmjöl
100 g grahamsmjöl
550 g vetemjöl
475 g mjölk
15 g salt
½ dl sirap
50 g smör
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Rör ut sirapen i den ljumna mjölken. Knåda ihop alla mjölsorter med mjölk, salt, levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda in det mjuka smöret i degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 8-10 bullar. Platta till dem till runda kakor och ställ på bakplåten. Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Värm ugnen till 225°C. Nagga kakorna och ställ in dem på en het plåt. Grädda dem i 15-20 minuter. Låt svalna.
Servera med en rejäl klick smör och god gräddig ost.
fredag 28 mars 2014
Barkmjöls knäckebröd
Barkbröd, eller nödbröd som det kallas, är något jag har lagt med i mitt "Baka mig igenom Sverige" projekt. Själva mjölet görs oftast av tall och då talar vi om den vita innebarken, som man hyvlar av, kokar, torkar, maler, tills den ser ut som nedan. Barkmjöl ger lite beska till brödet och innehåller så klart inget gluten, vilket gör att man måste blanda det med vanligt mjöl. Detta knäckebrödet bakade jag med ca 20% barkmjöl och det blev väldigt gott. Jag bredde på gräddig blåmögelost och hällde upp ett glas porter till - livet kan bara inte bli bättre!
Var kan man köpa barkmjöl?, undrar du kanske. Jag letade som en tok, men hittade inga ledtrådar på att barkmjöl säljs i Sverige. Vissa hänvisar till hälsokostbutiker, men internetbutiker brukar vara ganska välsorterade och inte ens där lyckades jag hitta något. En finsk nätbutik dök upp, men dessa svarar inte på mail, så dem hoppade jag över direkt. Till slut började jag googla på den amerikanska marknaden. Skriver man in "White Pine Bark Powder" (bark mjöl av tall), dyker det upp ganska många träffar. Jag beställde min 1 pound påse här. 1 pund (ca 450 gram) kostade $11,90 och frakten gick på $19.95. Totalt $31.85 (ca 220 SEK), hösten 2013. Med tanke på att barkmjölet kostar kring 1000 SEK i våra trakter (läs artikel här) tycker jag ändå att jag kom ganska billigt undan. Barkmjöl skall tydligen vara nyttigt, så visst var det värt att testa detta.
Barkmjölsknäcke - 6 kakor
100 g barkmjöl
100 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl
10 g salt
250 g vatten
5 g jäst
Väg upp alla mjölsorterna och saltet. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen. Häll på vattnet lite i taget och knåda ihop degen. Det blir en ganska hård deg. Låt degen jäsa 1-1½ timme.
Strö grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i 6 bitar och kavla med kruskavel till kakor om 20 cm i diameter.
Ställ ugnen på 250°C och grädda varje kaka i ca 7 minuter. Ställ kakorna på galler medan de svalnar. Förvara torrt.
Var kan man köpa barkmjöl?, undrar du kanske. Jag letade som en tok, men hittade inga ledtrådar på att barkmjöl säljs i Sverige. Vissa hänvisar till hälsokostbutiker, men internetbutiker brukar vara ganska välsorterade och inte ens där lyckades jag hitta något. En finsk nätbutik dök upp, men dessa svarar inte på mail, så dem hoppade jag över direkt. Till slut började jag googla på den amerikanska marknaden. Skriver man in "White Pine Bark Powder" (bark mjöl av tall), dyker det upp ganska många träffar. Jag beställde min 1 pound påse här. 1 pund (ca 450 gram) kostade $11,90 och frakten gick på $19.95. Totalt $31.85 (ca 220 SEK), hösten 2013. Med tanke på att barkmjölet kostar kring 1000 SEK i våra trakter (läs artikel här) tycker jag ändå att jag kom ganska billigt undan. Barkmjöl skall tydligen vara nyttigt, så visst var det värt att testa detta.
Barkmjölsknäcke - 6 kakor
100 g barkmjöl
100 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl
10 g salt
250 g vatten
5 g jäst
Väg upp alla mjölsorterna och saltet. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen. Häll på vattnet lite i taget och knåda ihop degen. Det blir en ganska hård deg. Låt degen jäsa 1-1½ timme.
Strö grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i 6 bitar och kavla med kruskavel till kakor om 20 cm i diameter.
Ställ ugnen på 250°C och grädda varje kaka i ca 7 minuter. Ställ kakorna på galler medan de svalnar. Förvara torrt.
torsdag 27 mars 2014
Renskavswok
Ett annorlunda sätt att tillaga ren på. Sverige möter Asien. För er som tycker att renkött smakar kofta, så kan den här rätten vara räddningen. Stark asiatisk smaksättning kanske tar död på en del av den smaken. Tyckte min make i alla fall...
Renskavswok 4-5 port
½ kg renskav
250 g äggnudlar
2 msk japansk soja
1 dl sweet chilisås
2 msk fisksås
1 lime, saften
1 chili
½ purjolök
1 broccoli
½ röd paprika
200 g champinjoner
2 msk rostade sesamfrön
Tillaga äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop soja, chilisås, fisksås, limesaft och hackad chili. Skär i munsbitar. Woka köttet i olja på högsta värme. Ställ det i en skål med lock. Woka grönsakerna i olja kort så att de behåller sin krispighet. Vänd ner nudlarna och woka ytterligare någon minut. Tillsätt dressingen till grönsakerna. Blanda ihop grönsaker, nudlar och kött och toppa med rostade sesamfrön.
Snabbt och enkelt.
Renskavswok 4-5 port
½ kg renskav
250 g äggnudlar
2 msk japansk soja
1 dl sweet chilisås
2 msk fisksås
1 lime, saften
1 chili
½ purjolök
1 broccoli
½ röd paprika
200 g champinjoner
2 msk rostade sesamfrön
Tillaga äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop soja, chilisås, fisksås, limesaft och hackad chili. Skär i munsbitar. Woka köttet i olja på högsta värme. Ställ det i en skål med lock. Woka grönsakerna i olja kort så att de behåller sin krispighet. Vänd ner nudlarna och woka ytterligare någon minut. Tillsätt dressingen till grönsakerna. Blanda ihop grönsaker, nudlar och kött och toppa med rostade sesamfrön.
Snabbt och enkelt.
söndag 23 mars 2014
Chelsea Buns
Traditionella brittiska bullar blir det idag. Chelsea Buns är ungefär som våra vanliga kanelbullar, med skillnaden att degen innehåller mer smör och fylls även med russin. Jag blandar russin och torkade blåbär. Ungarna petar bort båda delarna, de föredrar svenska bullar.
Chelsea Buns – ca 15 st
(Chelsea Bullar)
10 g jäst
300 g ljummen mjölk
100 g socker
2 ägg
1 citron, skalet
3 g salt
750 g vetemjöl
150 g mjukt smör
Fyllning:
50 g mjukt smör
25 g socker
2 tsk malen kanel
50 g russin/torkade blåbär
Pensling:
½ dl mjölk
2 msk grovt råsocker
30 g smält smör
Smula jästen i en degbunke och rör ut i ljummen mjölk. Vispa ihop med socker, ägg, citronskal och salt. Vänd ner vetemjölet och knåda igenom. Tillsätt smöret och knåda in det tills degen blir elastisk och slät. Låt degen jäsa 1 timma.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut det mjuka smöret, strö på socker, kanel och russin/bär. Skär 15 bullar, lägg med 1 cm avstånd på plåt och låt jäsa 45 min. Jag lägger dem på en plåt om ca 35x25 cm.
Ställ ugnen på 225°C. Pensla bullarna med lite mjölk och strö på lite grovt råsocker. Grädda i ca 20 minuter. Pensla med smält smör för att få lite glansig yta.
lördag 22 mars 2014
Ungerskt lantbröd
Det här ungerska brödet är gott och mustigt. Tillägget av råg i degen ger den goda smaken. Tycker man inte om kummin, kan man så klart hoppa över detta.
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Knåda ihop mjöl med vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela
degen i två
delar och forma till två limpor. Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen
värmer du till 250°C. Stjälp upp bröden på en het plåt i ugnen, eller på
en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en
ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 40-45
minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna
med en termometer.
250 g rågmjöl
750 g vetemjöl
700 g vatten
1 tsk stött kummin
20 g salt
250 g levain
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
fredag 21 mars 2014
Grönkål & köttfärslasagne
Jag har en pasta-hatande unge hemma, som i övrigt äter gott och bra. När jag bytte ut lasagneplattorna till grönkålsblad blev det inga protester. Barn behöver ju få i sig kolhydrater och är man nitisk med detta kan man servera knäckebröd till. Ursäkta den otroligt fula bilden. Ni får helt enkelt lita på att detta smakar mumsigt.
Grönkål & köttfärslasagne - 4-5 port
Låt rinna av ordentligt. I och med att det inte finns några lasagneplattor i den här lasagnen, finns det inte heller något som suger upp fukten. Montera enligt vanligt lasagne förfarande. Toppa med lite riven ost om du vill. Grädda lasagnen i ugnen på 225°C i ca 30 minuter.
Grönkål & köttfärslasagne - 4-5 port
1 sats bolognese
1 sats bechamelsås
6-8 grönkålsblad
Skölj grönkålsbladen och tunna ut stammen. Låt dem förvällas i kokande vatten ca 5 minuter.Låt rinna av ordentligt. I och med att det inte finns några lasagneplattor i den här lasagnen, finns det inte heller något som suger upp fukten. Montera enligt vanligt lasagne förfarande. Toppa med lite riven ost om du vill. Grädda lasagnen i ugnen på 225°C i ca 30 minuter.
torsdag 20 mars 2014
Kocke od rogača - Johannesbröds rutor
I den här kakan framhävs doften och smaken av johannesbröd extra mycket genom att man har i rivet äpple. Receptet är ett traditionellt dalmatisk recept.
Kocke od rogača
(Johannesbröds rutor)
4 ägg
200 g socker
200 g olja
150 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk mörk rom
150 g johannesbröd
350 g rivet äpple
+2 msk florsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och vispa. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och vänd i. Vänd ner den mörka romen, johannesbrödspulver och rivet äpple. Rör försiktigt. Smöra en form om ca 20x30 cm och häll upp smeten. Grädda i ugnen på 200°C i ca 30 min. Skär i rutor och strö florsocker på.
Receptet kommer ur boken Tradicionalna Kuhinja.
(Johannesbröds rutor)
4 ägg
200 g socker
200 g olja
150 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk mörk rom
150 g johannesbröd
350 g rivet äpple
+2 msk florsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och vispa. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och vänd i. Vänd ner den mörka romen, johannesbrödspulver och rivet äpple. Rör försiktigt. Smöra en form om ca 20x30 cm och häll upp smeten. Grädda i ugnen på 200°C i ca 30 min. Skär i rutor och strö florsocker på.
Receptet kommer ur boken Tradicionalna Kuhinja.
onsdag 19 mars 2014
Baconlindade katrinplommon
Här har 8-åringen varit framme och pysslat med lite gott innan maten. Det vanligaste är att man lindar in dadlar, men katrinplommon var minst lika gott - om inte godare.
(Pruneaux au bacon)
6 skivor bacon
6 skivor bacon
12 katrinplommon
12 tandpetare
tisdag 18 mars 2014
Indisk korma med kalkon
Det här fin-fina receptet har jag hittat i boken Långkok för LCHF och Paleo, av Birgitta Höglund. I och med att jag själv aldrig har bantat, eller hållit mig till någon särskild diet, var syftet mer nyfikenhet, när jag såg att det handlade om långkok. Jag kommer laga det många gånger till och växla med kyckling och lamm också. Jag har inte följt originalreceptet till punkt och pricka.
Indisk korma med kalkon - 4 port
Indisk korma med kalkon - 4 port
600 g kalkonbröst
400 g kokosmjölk
1 dl malen mandel
1 msk finriven ingefära
1 riven gul lök
3 pressade vitlökar
1 tsk stött kardemumma
1 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
½ msk salt
1 krm cayennepeppar
½ pressad citron
Skär kalkonköttet i bitar och bryn i lite olja, ta upp ur
grytan. Mixa ingefära, lök och vitlök och bryn lite lätt i olja. Tillsätt
övriga kryddor och rör ner malda mandlar. Häll på kokosmjölk och vänd ner
kalkonbröst. Låt koka ca 1 timma. Smaksätt med citronsaft och servera med ris.
måndag 17 mars 2014
Gateau Tigré - Tigerkaka
Jag har lagat många tigerkakor i mina dar och kommit fram till att detta är det absolut godaste receptet någonsin. Det är inte mitt eget, utan Sébastien Boudets recept och har ni väl provat det kommer mormors, mammas, farmors, eller fasters recept aldrig lagas igen. Ren och skär njutning, som smälter i munnen! Jag har gjort några ytterst få förenklade ändringar i receptet från originalet.
Gateau Tigré - Tigerkaka
Ljus smet:
120 g äggulor (ca 6 st)
200 g socker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
120 g crème fraiche
175g vetemjöl ½ tsk bakpulver
80g smält smör
Vispa socker och äggulor tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt salt och vaniljsocker. Vänd ner crème fraiche.
Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Häll i det smälta smöret och blanda.
Mörk smet:
80 g äggulor (ca 4 st)
100 g socker
1 nypa salt
80 g crème fraiche
75 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
150 g mörkchoklad
25g smör
Vispa socker och äggulor tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt salt. Vänd ner crème fraiche. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Smält chokladen ovanpå ett vattenbad, eller i mikro tillsammans med smöret. Häll i chokladen i resten av smeten och rör om.
Ta fram en avlång bröd form som rymmer ca 1½ liter. Smöra den och mjöla den. Häll i hälften av den ljusa smeten, all den mörka och till sist resten av den ljusa. Ta skaftet på en kniv och dra mitt i formen i en guppande rörelse så att du får fina mönster i kakan när den blir klar. Grädda kakan på 165°C i ca 90 minuter. Testa med en provnål om den är helt torr. Ta upp den ur formen och låt svalna.
Gateau Tigré - Tigerkaka
Ljus smet:
120 g äggulor (ca 6 st)
200 g socker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
120 g crème fraiche
175g vetemjöl ½ tsk bakpulver
80g smält smör
Vispa socker och äggulor tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt salt och vaniljsocker. Vänd ner crème fraiche.
Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Häll i det smälta smöret och blanda.
Mörk smet:
80 g äggulor (ca 4 st)
100 g socker
1 nypa salt
80 g crème fraiche
75 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
150 g mörkchoklad
25g smör
Vispa socker och äggulor tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt salt. Vänd ner crème fraiche. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Smält chokladen ovanpå ett vattenbad, eller i mikro tillsammans med smöret. Häll i chokladen i resten av smeten och rör om.
Ta fram en avlång bröd form som rymmer ca 1½ liter. Smöra den och mjöla den. Häll i hälften av den ljusa smeten, all den mörka och till sist resten av den ljusa. Ta skaftet på en kniv och dra mitt i formen i en guppande rörelse så att du får fina mönster i kakan när den blir klar. Grädda kakan på 165°C i ca 90 minuter. Testa med en provnål om den är helt torr. Ta upp den ur formen och låt svalna.
söndag 16 mars 2014
Paneer ost på 3 sätt
Paneer är en asiatisk färskost, som ofta används tärnad i maten. Den är en utomordentlig proteinkälla och är något av det snabbaste du kan göra hemma i ostväg. För att göra paneer behöver du bara någon sorts syra, som gör att mjölken vill koagulera: citron, vinäger, eller yoghurt. Alla tre varianterna kommer nedan. Jag utgår från 1 liter mjölk i alla tre recepten. Man får ut mellan 150-200 g paneer på 1 liter mjölk.
Paneer med citronsaft
1 liter mjölk
2 msk färskpressad citron
Låt mjölken precis koka upp. Pressa ut citronsaften och häll ner den i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Citroner kan vara olika sura, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1 minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (kummin, salt etc.) och pressa den i silen. Stjälp upp på en tallrik och skär fina små skivor.
Paneer med vinäger
1 liter mjölk
2 msk ljus vinäger (vitvins, äppelcider)
Låt mjölken precis koka upp. Häll ner vinägern i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Vinäger kan ha olika syrahalt, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1
minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt
vasslen rinna av. Krydda osten (paprikapulver, hackad färsk timjan, salt etc.) och pressa den i
silen. Lägg den i en form och ät närhelst du vill.
Paneer med yoghurt
1 liter mjölk
1 dl yoghurt
Låt mjölken precis koka upp. Häll ner yoghurten i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (örtsalt, svartpeppar etc.) och pressa den i silen. Forma den till en korv så att du kan skära skivor. Servera tex. på ett knäckebröd med ruccolasallad.
Paneer med citronsaft
1 liter mjölk
2 msk färskpressad citron
Låt mjölken precis koka upp. Pressa ut citronsaften och häll ner den i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Citroner kan vara olika sura, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1 minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (kummin, salt etc.) och pressa den i silen. Stjälp upp på en tallrik och skär fina små skivor.
Paneer med vinäger
1 liter mjölk
2 msk ljus vinäger (vitvins, äppelcider)
Paneer med yoghurt
1 liter mjölk
1 dl yoghurt
Låt mjölken precis koka upp. Häll ner yoghurten i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (örtsalt, svartpeppar etc.) och pressa den i silen. Forma den till en korv så att du kan skära skivor. Servera tex. på ett knäckebröd med ruccolasallad.
lördag 15 mars 2014
Choklad och kaffe frappe
Frappé dricker man kanske mest sommartid, men har man stått och bakat en hel dag, som jag kan få för mig att göra ibland, så kan det vara gott med något svalkande - även vintertid. Frappé går fort att göra. Is och mjölk är basen, sedan är det bara att ösa på med vad man tycker är gott.
Choklad och kaffe frappé - 2 glas
200 g is
300 g mjölk
½ dl avsvalnat kokt starkt kaffe
½ dl socker
1 tsk kakao
Lägg alla ingredienserna i en blender och mixa tills slätt. Häll upp i två glas och servera
fredag 14 mars 2014
Lički lonac - Kålgryta med lamm från Lika
Lika är ett område i Kroatien bakom bergskedjan Velebit. Den här enkla grytan är typisk kroatisk husmanskost, snabblagad och välsmakande.
Lički lonac - 3-4 port
Lički lonac - 3-4 port
½ kg lamm
1 morot
1 msk hackad persilja
100 g tärnad stjälkselleri
1 tomat
6 potatisar
500 g vitkål
salt
peppar
Välj lamm av framdel, gärna med ben, skuret i bitar (lammlägg tex). Skiva moroten, hacka sellerin, skär tomaten i klyftor och
lägg allt i en kastrull ihop med lammet. Häll på 1 liter vatten och låt koka på
svag värme ca 1 timma. Skölj kålen och skär den i munstora bitar. Skala
potatisarna och tärna dem. Lägg ner i grytan och låt koka på svag värme 30 min.
Smaka av salt och peppar. Servera bröd till.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)