En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 14 april 2016
Kumminbullar - Gästrikland
Det är dags för en kortvisit i Gästrikland. De här enkla portionsbröden kommer från boken Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson. Man kan slänga med kummin i degen, men kummin har ganska stark smak, så jag pyntar bara bullarna med kryddan.
Kumminbullar - 8 st
10 g jäst
320 g mjölk/vatten
1 msk sirap
10 g salt
300 g rågsikt
180 g vetemjöl
25 g mjukt smör
Topping
1 ägg
1 tsk kummin
Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap och salt. Vänd ner mjölet och knåda ihop. Knåda in det mjuka smöret och låt jäsa i 1½ timma. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Runddriv till 8 små bullar. Låt jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på kummin. Värm ugnen till 250°C och grädda i ca 10-12 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
torsdag 7 april 2016
Jättendals limpa - Hälsingland
Här kommer Hälsinglands version på sirapslimpa. Receptet kommer från Sylvia Johansson (som även kallar limporna för Hedbergslimpa) och är tryckt i boken Gålsgevder om seder, bruk och mattraditioner i Jättendal av Jättendals Hembygdsförening.
Jättendals limpa - 2 st
10 g jäst
5 dl vatten
200 g sirap
20 g salt
1 kg rågsikt
Smula jästen och rör ut med vatten och sirap. Tillsätt salt och mjöl. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 1½ timma. Dela degen i två bitar och forma till smala limpor. Lägg upp på plåt och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250°C och grädda i 35-45 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)