lördag 18 maj 2013

Kardemummaskorpor och en Kardemummaros med levain

När jag blir småsugen på kvällen efter något att äta, tycker jag om att ha sådana här små skorpor tillgängliga. Lite smör på, eller doppa i varm mjölk...mmm.
Kardemummaskorpor - ca 100 st

1 sats Vetedeg Grunddeg
1 tsk kardemumma

När degen har jäst sin första omgång på 3-4 timmar, vänder du upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i ca 50 bitar. Forma dem till små runda bullar och låt dem jäsa på en bakplåt i 2 timmar.

Ugnen värmer du till 250°C och gräddar de små bullarna i ca 7-8 minuter. De skall ha blivit gyllenbruna. Låt dem svalna något så att du kan hantera dem med händerna.

 Stick bullarna med en gaffel hela vägen runt.

 Dra isär. De kommer få den klassiska grova ytan från gaffeln.

Ställ halvorna på två plåtar eller galler och baka 15 minuter på 200°C. De skall bara få lite färg.
Sänk nu temperaturen till 75°C och låt dem torka i ca 1 timma. Känn på dem. Är de inte helt torra och du har bråttom tar du bara ut dem och låter torka i rumstemperatur över natten.

Vill du inte göra 100 skorpor kan du använda andra halvan av degen till att göra en fin Kardemummaros.

Fyllning:
100 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 vispat ägg


 Kavla ut hälften av degen till en rektangel på ca 60x25 cm.

Kapa av en ände, ca 10 cm. Snitta längden mitt på.

Placera rosen med ändbiten nedåt enligt bild. Snurra degländen så att de bildar ett vackert mönster.
Snurra nu hela längden runt rosen. Tyvärr åts Kardemummarosen upp i ett nafs 
och jag hann aldrig fota den som färdigbakad.

fredag 17 maj 2013

Kanelbullar och Rosenflätor med levain

Jag bakar kanelbullar/kanelsnäckor, kardemummabullar, eller smörbullar en gång i månaden. Det är praktiskt att ha i frysen, för rätt vad det är dyker gäster upp och det är lätt att ta fram lite fika. Under vintermånaderna släpar vi med dem när vi åker skridskor. På våren cyklar vi iväg på utflykter och bullarna är med. På sommaren blir det bad och bullar och på hösten skall de med i skogen till svampplockningen. Det låter faktiskt som att vi äter bullar i snuskiga mängder och det gör vi också. Bullar är gott!
Gillar man inte den klassiska vetelängden kan man fläta Rosenflätor, blir jättesnyggt. Se instruktioner längre ner i inlägget. Degmängden i receptet räcker till 36 bullar, eller två rosenflätor, eller 18 bullar och en rosenfläta.
Vetedeg Grunddeg

200 g levain
490 g fingervarm mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
125 g mjukt smör

Kanelfyllning:
100 g smör
2 dl socker
2 msk kanel

Pensling:
1 vispat ägg
1 näve grovt råsocker

§ Vill du göra kardemummabullar - tillsätt 1 tsk kardemumma i degen.
§ Vill du göra smörbullar - Byt ut kanelen mot 1 tsk vaniljsocker i fyllningen.
§ Kombinera gärna båda ovan.

I och med att denna deg är söt och fet, behöver du en levain, eller surdeg som är riktigt stark. Det räcker inte med en kylskåpskall historia, som du matat 8 timmar innan. Denna levain bör har fått minst två matningar och enbart ha vistats i rumstemperatur innan du sätter fart.

Dag 1 morgon
50 g rumstempererad levain
50 g vetemjöl
25 g vatten
Knåda ihop till en fast deg och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Dag 1 kväll
80 g levain från ovan
80 g vetemjöl
40 g vatten
Ta 80 g levain från gårdagen, resten kan du baka något annat av. Knåda ihop till en fast deg och låt jästa 12 timmar i rumstemperatur. Degen har nu blivit starkare och du kommer troligtvis få en färdigjäst deg på 2-3 timmar.

Dag 2 morgon - BAKDAGEN
200 g levain från ovan

Mät upp alla ingredienserna utom smör. Rör ihop till en deg och låt nu degen autolysa (vila) i en timma. Lägg upp degen på ett bakbord utan mjöl. Bred ut det och klicka på smör. Knåda degen tills smöret har trängt in och degen blivit spänstig och slät. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Vänd nu upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och arbeta med den ena. Kavla ut den försiktigt till en rektangel ca 60x25 cm.  Bred på hälften av kanelfyllningen. Rulla ihop och skär 1½ cm tjocka snittar. Det blir ca 18 bullar. Lägg bullarna i bakformar. Låt jäsa 2 timmar på ett varmt ställe, dragfritt.

Vill du göra fler bullar av den andra deghalvan gör du det, eller så gör du också en Rosenfläta. Kavla ut degen till en rektangel om 95x25 cm. Bred på kanelfyllningen, rulla ihop slätt och fint.

 Skär loss båda kanterna (rosorna), som skall vara ca 7 cm långa vardera.

Dela längden i två delar och snitta den mitt på längden. Placera rosorna med ändbiten nedåt enligt bild.

Snurra degländerna så att de bildar ett vackert mönster.

Placera flätorna i en väl insmord sockerkaksform med hål i mitten. Se till att skarvarna möter
varandra. Jäsningen och bakningen kommer få degen att öka i storlek, så ingen oro för att
det inte räcker. Låt jäsa 2 timmar på ett varmt ställe, dragfritt.

När bullarna och rosenkransen har jäst klart penslas de med uppvispat ägg. 
Bullarna strör du lite råsocker på.

Ugnen värmer du till 250°C för bullarna och de gräddas ca 7 minuter. 
För Rosenkransen värmer du ugnen till 225°C och gräddar 25-30 minuter. 



Idén till formen för Rosenkransen har jag hittat här.

torsdag 16 maj 2013

Lasagne

En lasagne kräver ingen närmare presentation, men några av mina vänner har eftersökt "enklare" recept, "ja, som tex. lasagne". Jag gillar när lasagnen är krämig och saftig, så jag gör ordentligt med bechamelsås och även bolognesen skall vara saftig. På beställning kommer här då en helt vanlig, himla go lasagne.
Lasagne - 5-6 port

1 sats Bolognesesås
1 sats Bechamelsås
ca 12 lasagneplattor

Vill du inte långkoka bolognesesåsen enligt receptet så går det naturligtvis att korta ner koktiden till 20 minuter, men då häller du inte med någon buljong. Jag föredrar lasagne med blandfärs (nöt och gris), då det ger bäst smak. Du kan också variera såsen med att skiva i lite bacon, eller sidfläsk/rökt kött.

Jag använder en form som är ca 20x30 cm. Montera lasagnen genom att hälla bechamelsås i botten, på med ett lager lasagneplattor, bolognesesås, bechamelsås, lasagneplattor...
Totalt blir det tre lager med lasagneplattor och dessa avslutar du med. På dessa häller du det sista av bechamelsåsen. Baka lasagnen mitt i ugnen på 225°C i ca 25-30 min.

Servera rykande het med färsk vitkål till.

onsdag 15 maj 2013

Havrerutor

Jag äter alltid frukost på jobbet medan jag jobbar vid datorn. Ett perfekt frukostbröd i portionsstorlek som inte smular över hela tangentbordet är att föredra och som håller mig mätt. Havrerutor it is!
Havrerutor - 16-18 st

400 g aktiv surdeg
800 g ljummen mjölk
200 g havregryn
900 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
1 dl rapsolja
(½ dl sirap)
30 g salt

Topping:
lite vatten i sprayflaska
1 dl havregryn

Se till att du har en matad surdeg, som bubblar aktivt. Den skall ha varit matad för ca 8 timmar sedan.

Mät upp ingredienserna. Rör ihop till en deg och låt nu degen autolysa (vila) i en timma. Knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma för att få upp höjden på degen.

Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Vänd upp resten av degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar. Varje del plattar du ut till en fyrkant, eller rektangel. Använd en degskrapa och snitta ut 8-9 rutor. För över till ett bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1½ timme i rumstemperatur. Spraya bröden med vatten, strö på havregryn och spraya igen. Detta för att havregrynen skall fästa så bra som möjligt.

Ugnen värmer du till 225°C. Bröden tar ca 15-20 minuter att baka av i ugnen. Ta ut dem när de har blivit bruna och fina.

tisdag 14 maj 2013

Solskensögon - mördegskakor med apelsinsylt

Mumsiga små kakor som jag har...hade i en burk i skåpet på jobbet. Jag fick ju sådana mängder apelsinsylt från det senaste koket, att jag fick hitta på något att göra av det. Det går dock åt knappa 3 msk sylt här, så det blev ingen större skillnad.

Solskensögon - ca 30 st

200 g vetemjöl
80 g florsocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
4 äggulor
3 msk apelsinsylt

Blanda ihop vetemjöl, florsocker, salt, vaniljsocker med det rumsvarma smöret. Gnid smeten mellan fingrarna så att den grynar sig. Tillsätt de rumsvarma äggulorna och rör ihop. Låt degen vila i kylskåpet i 1 timma.

Forma små kulor av smeten, ca 2½ cm i diameter. Tänk på att kakorna kommer mer än dubbla sin volym, så rada upp dem därefter (1 plåt brukar räcka). Tryck med tummen mitt i kakan så att den lämnar en liten grop. Fördela sylten i groparna. Baka på 180°C i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i burk tills du har smaskat i dig dem.

måndag 13 maj 2013

Pljeskavice med riži biži

Pljeskavice är den kroatiska varianten på hamburgare (görs nog på hela balkan) och riži biži är helt enkelt ris med gröna ärtor. När jag var liten gjorde mamma pljeskavice med stora hemska lökbitar i, som knastrade när man bet i dem. Jag ämnar inte utsätta mina barn för detta, så i mina pljeskavice blir det riven lök. Dessutom är det barnen själva som idag klappar ihop burgarna - då får de ännu bättre aptit för maten.

Pljeskavice - 10-12 st
1 kg nötfärs/lammfärs
1 ägg
1 riven lök
1 riven vitlök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Forma runda bullar och tryck dem mot en yta av 
tex. metall eller porslin, så att köttet glider ut fint och det blir jämna och fina pljeskavice.
Stek dem i smör.

Riži biži - ca 6 pers
1 hackad gul lök
4 portioner ris
salt
1 dl gröna ärtor

Stek löken glansig. Häll på ris, salt, ärtor och vatten och koka enligt risets instruktioner.

Blancherade agretti med lite vitlök, salt och olivolja.


söndag 12 maj 2013

Laplanders - Lappländare

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg i mitt projekt att baka mig igenom Sverige, så jag tyckte det var dags. Just som jag trodde att jag hade avslutat Lappland, så dök Laplanders upp i en bok där jag absolut inte förväntade mig något "svenskt". Jag är oerhört förtjust i gamla kokböcker och slog efter något trevligt och barnanpassat och blev tipsad om Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class av Elisabeth Stansbury Kirkland. Här träffade jag på Laplanders, även kallade Popovers, som tydligen är så amerikanska som de kan bli. Men hur de kom att kallas för Laplanders förblir ett mysterium. Kanske var det någon svenskättling från Lappland som kom på receptet från början? Här kommer ett egenkomponerat recept.

Laplanders - 12 st

75 g grahamsmjöl
75 g vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg

Blanda ihop mjöl, salt och vispa ner mjölken. Vispa äggen och vänd ner i smeten och rör om. Smeten kommer bli ungefär lika tjock som våffelsmet. Smöra en muffinsform med mycket smör och ställ in den i ugnen, som du värmer till 225°C. När formen har värmts upp häller du upp smeten i formarna. Grädda i 20 minuter, sänk sedan till 175°C och grädda ytterligare 10 min.

 Fluffiga och luftiga.
Vill du baka receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class, så finns receptet här nedan. Tyvärr blev jag inte nöjd med resultatet från det receptet, varken konsistens, utseende, eller smak.
Här kan du läsa mer om varför Grahamsmjöl kallas för just Grahamsmjöl (och inte det logiska Grovt Vetemjöl).
Klicka på bilden för att förstora den.
Enligt receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class
Boken kan du ladda ner här.