Jag bakar kanelbullar/kanelsnäckor, kardemummabullar, eller smörbullar en gång i månaden. Det är praktiskt att ha i frysen, för rätt vad det är dyker gäster upp och det är lätt att ta fram lite fika. Under vintermånaderna släpar vi med dem när vi åker skridskor. På våren cyklar vi iväg på utflykter och bullarna är med. På sommaren blir det bad och bullar och på hösten skall de med i skogen till svampplockningen. Det låter faktiskt som att vi äter bullar i snuskiga mängder och det gör vi också. Bullar är gott!
Gillar man inte den klassiska vetelängden kan man fläta Rosenflätor, blir jättesnyggt. Se instruktioner längre ner i inlägget. Degmängden i receptet räcker till 36 bullar, eller två rosenflätor, eller 18 bullar och en rosenfläta.
Vetedeg Grunddeg
200 g levain
490 g fingervarm mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
125 g mjukt smör
Kanelfyllning:
100 g smör
2 dl socker
2 msk kanel
Pensling:
1 vispat ägg
1 näve grovt råsocker
§ Vill du göra kardemummabullar - tillsätt 1 tsk kardemumma i degen.
§ Vill du göra smörbullar - Byt ut kanelen mot 1 tsk
vaniljsocker i fyllningen.
§ Kombinera gärna båda ovan.
I och med att denna deg är söt och fet, behöver du en levain, eller surdeg som är riktigt stark. Det räcker inte med en kylskåpskall historia, som du matat 8 timmar innan. Denna levain bör har fått minst två matningar och enbart ha vistats i rumstemperatur innan du sätter fart.
Dag 1 morgon
50 g rumstempererad levain
50 g vetemjöl
25 g vatten
Knåda ihop till en fast deg och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.
Dag 1 kväll
80 g levain från ovan
80 g vetemjöl
40 g vatten
Ta 80 g levain från gårdagen, resten kan du baka något annat av. Knåda
ihop till en fast deg och låt jästa 12 timmar i rumstemperatur. Degen
har nu blivit starkare och du kommer troligtvis få en färdigjäst deg på
2-3 timmar.
Dag 2 morgon - BAKDAGEN
200 g levain från ovan
Mät upp alla ingredienserna utom smör. Rör ihop till en deg och låt nu degen
autolysa (vila) i en timma. Lägg upp degen på ett bakbord utan mjöl. Bred ut det och klicka på smör. Knåda degen tills smöret har trängt in och degen blivit spänstig och slät. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
Vik ihop degen efter varje hel timma.
Vänd nu upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och arbeta med den ena. Kavla ut den försiktigt till en rektangel ca 60x25 cm. Bred på hälften av kanelfyllningen. Rulla ihop och skär 1½ cm tjocka snittar. Det blir ca 18 bullar. Lägg bullarna i bakformar. Låt jäsa 2 timmar på ett varmt ställe, dragfritt.
Vill du göra fler bullar av den andra deghalvan gör du det, eller så gör du också en Rosenfläta. Kavla ut degen till en rektangel om 95x25 cm. Bred på kanelfyllningen, rulla ihop slätt och fint.
Skär loss båda kanterna (rosorna), som skall vara ca 7 cm långa vardera.
Dela längden i två delar och snitta den mitt på längden. Placera rosorna med ändbiten nedåt enligt bild.
Snurra degländerna så att de bildar ett vackert mönster.
Placera flätorna i en väl insmord sockerkaksform med hål i mitten. Se till att skarvarna möter
varandra. Jäsningen och bakningen kommer få degen att öka i storlek, så ingen oro för att
det inte räcker. Låt jäsa 2 timmar på ett varmt ställe, dragfritt.
När bullarna och rosenkransen har jäst klart penslas de med uppvispat ägg.
Bullarna strör du lite råsocker på.
Ugnen värmer du till 250°C för bullarna och de gräddas ca 7 minuter.
För Rosenkransen värmer du ugnen till 225°C och gräddar 25-30 minuter.
Idén till formen för Rosenkransen har jag hittat
här.