En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 31 mars 2016
Kuvertbröd - Hälsingland
Mera bröd ur den svenska receptbanken. Dags för söta små kuvertbröd och när jag säger söta, så menar jag sockersöta. Receptet kommer från Karin Norman i Båtsmanstorpet Håcksta och är tryckt i boken Gålsgevder om seder, bruk och mattraditioner i Jättendal av Jättendals Hembygdsförening.
Kuvertbröd - 12 st
10 g jäst
500 g vatten
100 g sirap
½ tsk brödkryddor (fänkål och anis)
10 g salt
50 g smör
800 g rågsikt
Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, kryddor och salt. Vänd ner mjölet och knåda ihop. Knåda in det mjuka smöret och låt jäsa i 1½ timma. Platta ut degen på mjölat bakbord till en rektangel och kapa 12 bitar. Lägg upp på plåt, nagga och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250°C och grädda i 20 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
torsdag 24 mars 2016
Glödhoppor - Hälsingland
Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här.
Glödhoppor - 12-16 kakor
500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt
Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar.
Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.
Glödhoppor - 12-16 kakor
500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt
Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar.
Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.
torsdag 17 mars 2016
Smolkaka - Medelpad
Här kommer sista receptet från Medelpad. Receptet publicerades i tidningen Hembygden 4/2010, som ges ut av
Ångermanlands & Medelpads Hembygdsförbund. Det är gamla recept
framtagna till Arkivens dag 2006 av Torps Hembygdsförening.
Smolkaka - 4 st
10 g jäst
600 g vatten
1 dl sirap
1 tsk brödkryddor (fänkål, anis)
1 kg rågmjöl
Smula jästen i en degbunke och häll på ljummet vatten. Rör ut ihop med sirap och brödkryddor. Tillsätt rågmjöl och knåda till en slät deg. Låt jäsa 1½ timma. Forma kakor om 15 cm i diameter. Nagga och låt jäsa i 45 min. Grädda vid 225°C i 20 minuter.
Smolkaka - 4 st
10 g jäst
600 g vatten
1 dl sirap
1 tsk brödkryddor (fänkål, anis)
1 kg rågmjöl
Smula jästen i en degbunke och häll på ljummet vatten. Rör ut ihop med sirap och brödkryddor. Tillsätt rågmjöl och knåda till en slät deg. Låt jäsa 1½ timma. Forma kakor om 15 cm i diameter. Nagga och låt jäsa i 45 min. Grädda vid 225°C i 20 minuter.
torsdag 10 mars 2016
Jullas segkakor - Medelpad
Medelpad bjuder denna gången på något, som är väldigt likt hönökakor. Recept av Marianne Matsson från Borgsjöns Hembydsförening i västra
Medelpad. Receptet publicerades i tidningen Hembygden 4/2010, som ges ut
av Ångermanlands & Medelpads Hembygdsförbund.
Jullas segkakor - 4 st
100 g smör
500 g mjölk
10 g jäst
½ dl sirap
15 g salt
750 g rågsikt
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör ut ihop med sirap och salt. Tillsätt rågsikt och knåda till en slät deg. Låt jäsa 1½ timma. Forma 4 kakor, som du lägger två och två på en plåt. Nagga dem och låt jäsa 30 minuter. Grädda dem på 250°C i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.
Mums till frukost!
Jullas segkakor - 4 st
100 g smör
500 g mjölk
10 g jäst
½ dl sirap
15 g salt
750 g rågsikt
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör ut ihop med sirap och salt. Tillsätt rågsikt och knåda till en slät deg. Låt jäsa 1½ timma. Forma 4 kakor, som du lägger två och två på en plåt. Nagga dem och låt jäsa 30 minuter. Grädda dem på 250°C i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.
Mums till frukost!
söndag 6 mars 2016
Lovacki ujušak - Krämig jägarsoppa
Visst är det gott med varm soppen en kall dag efter att man har varit ute i kylan? Den här mustiga soppan är perfekt en sådan dag. Vanligtvis använder man rådjur, eller annat hjortdjur. I min variant blir det älg, för vi är ju faktiskt i Sverige :). Mängden soppa räcker till 4 personer som förrätt.
Lovacki ujušak - 4 port
(Krämig jägarsoppa)
1 gul lök
500 g rådjur, kronhjort, dovhjort eller älgkött
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 liter köttbuljong (av nöt- eller viltben)
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
salt
peppar
lite rosmarin
lite timjan
Tillbehör
Krutonger
Finhacka löken och stek den mjuk i olivolja eller smör. Skär köttet i fina små tärningar och vänd ner det över löken. Bryn det tills det har fått färg på alla håll. Strö över vetemjöl och rör om så att det fäster på alla håll. Häll på vin och buljong. Kläm i tomatpuré och rör ut. Lägg i lagerblad och övriga kryddor. Peppra gärna lite extra om du vill ha lite bett i soppan. Låt soppan sjuda i 2 timmar, eller tills köttet är mjukt. Servera gärna med lite krutonger på toppen.
Lovacki ujušak - 4 port
(Krämig jägarsoppa)
1 gul lök
500 g rådjur, kronhjort, dovhjort eller älgkött
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 liter köttbuljong (av nöt- eller viltben)
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
salt
peppar
lite rosmarin
lite timjan
Tillbehör
Krutonger
Finhacka löken och stek den mjuk i olivolja eller smör. Skär köttet i fina små tärningar och vänd ner det över löken. Bryn det tills det har fått färg på alla håll. Strö över vetemjöl och rör om så att det fäster på alla håll. Häll på vin och buljong. Kläm i tomatpuré och rör ut. Lägg i lagerblad och övriga kryddor. Peppra gärna lite extra om du vill ha lite bett i soppan. Låt soppan sjuda i 2 timmar, eller tills köttet är mjukt. Servera gärna med lite krutonger på toppen.
torsdag 3 mars 2016
Tekakor - Hälsingland
är ett bidrag från Sylvia Johansson, från Häggviken Lindsta. Jag har bytt ut margarinet mot smör i originalreceptet.
Tekakor - 12 st
10 g jäst
500 g mjölk
125 g smör
75 g socker
20 g salt
900 g vetemjöl
Smält smöret på medelvärme och häll på mjölken. Låt värmas till ljummet. Häll över jästen och lös upp den. Tillsätt socker och salt och lös upp. Knåda ner vetemjölet. Låt jäsa 1-1½ timma. Forma till tekakor och nagga med gaffel. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Grädda i ugnen på 225°C i 10 minuter. Låt svalna övertäckta så att kakorna håller sig mjuka.
söndag 28 februari 2016
Mustigt rågbröd med valnötter
Ytterligare en variant på ett mustigt rågbröd, denna gången med valnötter i. Jag tycker att valnötterna ger brödet en mycket god smak. En skiva sådant här bröd passar bäst med rejält med smör, några skivor ost och lite groddar på. Mycket gott och mättar länge.
Mustigt rågbröd med valnötter - 1 limpa
200 g levain
200 g grahamsmjöl
400 g grovt rågmjöl
550 g vatten
10 g salt
2 msk mörk sirap
75 g valnötter
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Smöra en brödform om 1½ liter. Häll upp den relativt lösa degen i formen. Platta och släta till med fuktig hand. Strö på lite rågmjöl och picka med en kina pinne, så att degen får andas. Låt jäsa övertäckt i ca 3 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med någon deciliter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Kör in formen i ugnen och grädda i 60 minuter. Ta ut formen och låt vila övertäckt i 10 minuter innan du stjälper upp brödet. Linda omgående in det i 2 kökshanddukar så att ingen fukt kan lämna brödet. Låt stå tills brödet svalnat. Förvara i plastpåse i kylen. Brödet är godast efter ca 2 dagar och om du ämnar att äta upp det under arbetsveckan, behöver du inte frysa in det.
Mustigt rågbröd med valnötter - 1 limpa
200 g levain
200 g grahamsmjöl
400 g grovt rågmjöl
550 g vatten
10 g salt
2 msk mörk sirap
75 g valnötter
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Smöra en brödform om 1½ liter. Häll upp den relativt lösa degen i formen. Platta och släta till med fuktig hand. Strö på lite rågmjöl och picka med en kina pinne, så att degen får andas. Låt jäsa övertäckt i ca 3 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med någon deciliter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Kör in formen i ugnen och grädda i 60 minuter. Ta ut formen och låt vila övertäckt i 10 minuter innan du stjälper upp brödet. Linda omgående in det i 2 kökshanddukar så att ingen fukt kan lämna brödet. Låt stå tills brödet svalnat. Förvara i plastpåse i kylen. Brödet är godast efter ca 2 dagar och om du ämnar att äta upp det under arbetsveckan, behöver du inte frysa in det.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)