torsdag 27 december 2012

Västkust Ceviche

Ceviche är en Peruansk nationalrätt. Huvudingrediensen är rå fisk, som marineras i citronjuice. Citronjuicen "fräter" fiskköttet och det är också så den blir tillagad. Dessutom kryddar man röran med koriander, som jag fortfarande inte har lärt mig äta. Idag uteblir den råa fisken, istället blir det västkusträkor i en perfekt kombination med grönsaker och frukt. Denna rätt passar perfekt som förrätt till julaftonsfastan, på nyårsmenyn eller annat festligt tillfälle. Det är mina flickor som står för hela tillagningen: en 6-åring och en 7-åring.

Västkust Ceviche - 6 port

1 papaya
1 avokado
½ röd lök
1 röd spetspaprika
10 coctailtomater
500 g räkor
½ gurka
1 citron
1 lime
salt
olivolja
2 msk hackad persilja

Mogen papaya. Halveras...
Skrapa ur kärnorna...

...skala den...

...och hacka den i tärningar om 1x1 cm.

Kärna ur paprikan, skär stavar och tärna små bitar.

Skär tomatarna i småbitar.

Halvera avokadon. Skär längder i avokadon, ända ner till skalet.
Skär nu tvärs över avokadon, ända ner till skalet, så att du får ett rutmönster.

Skrapa ur avokadon med en sked.
Skiva löken. 6-åringen försökte med solglasögonen på, men det blev för många tårar.

Hacka löken i småbitar.
Skala räkorna.
Hacka även gurkan i tärningar. Blanda allt i en skål. Pressa över saften av en citron,
lime och strö över flingsalt och hackad persilja. 

*
Vitlöksbröd
6 skivor vitt bröd
½ dl olivolja
1 tsk havssalt
1 pressad vitlöksklyfta

 Lägg upp brödskivorna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja.
Strö över salt och gnid in bröden med den pressade vitlöksklyftan.

 Rosta bröden högst upp i ugnen på högsta värme/grill i 5-10 minuter. Låt dem få lite färg.
Servera i cocktailglas med vitlöksbröd vid sidan.

Du kan byta ut papayan mot mango, eller tärnat äpple. Vill du ha lite extra krut, tillsätter du hackad chili. Byt gärna ut persiljan mot färsk basilika, mynta eller koriander. Ha gärna i filead grape...