måndag 31 december 2012

Oxkinder i mustig trattkantarellsås med krämig kålrotspuré

Mina ungar protesterade redan vid ordet "kålrot" och med den inställningen gick tyvärr inte den här rätten hem. Det är en riktigt "mamma-rätt", som ungarna brukar kalla rätterna de inte gillar. Jag satsade på att göra såsen lite söt-syrlig och den blev mycket god och mustig. Får du inte tag på oxkind kan du använda nötrulle, flankstek eller högrev.


Oxkinder i mustig trattkantarellsås med krämig kålrotspuré - 4 port

olja att steka i
2 oxkinder
2 gula lökar
2 vitlökar
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan
1½ dl rött vin
3 dl oxbuljong
2 msk mörk balsamvinäger
1 näve torkade trattkantareller
1 dl varmt vatten

Kålrotspuré:
1 kg kålrötter
1 dl grädde
salt
peppar
Bryn kinderna i olja på båda sidorna.

Hacka löken och bryn den i olja. Den skall vara helt mjuk och karamelliserad. Tillsätt hackad vitlök, timjan och ett lagerblad. Svetta lite. Lägg i köttet och häll på balsamvinäger, vin och buljong. Lägg ett bakplåtspapper mellan locket och kastrullen och in med den i ugnen på 175°C. Låt grytan koka i 2 timmar - rör om och låt koka ytterligare en timma.
Under tiden blötlägger du de torkade trattkantarellerna i 1 dl ljummet vatten. Plockade du inga trattisar i höstas, finns det torkad svamp att köpa i affären: karljohan, kantareller etc. När grytan har kokat i 3 timmar häller du i svampen med sitt vatten. Låt grytan koka ytterligare en timma. Totalt bör grytan ha kokat i 4 timmar. Känn av köttet, det skall vara mjukt. Smaka av med salt och peppar. Är grytan för sur, rundar du av med en nypa socker. Är den inte tillräckligt sur, häller du på lite mer balsamvinäger. Om såsen är för tunn, låter du grytan koka på spisen tills den har kokat ner till önskad konsistens.
Skala och tärna kålroten. Koka i ca 30 minuter.
Häll på grädde, salt och peppar och vispa till en krämig puré.

Servera med inlagd gurka.

Oxkind. Bilkälla.
Originalreceptet hittar ni här.