onsdag 5 december 2012

Boeuf Bourguignon

Detta blir veckans långkok. Receptet, hämtat ur Det Goda Franska Köket innehåller några moment, så ta gärna hjälp av de små händerna att skära champinjoner och skala steklökar.


Boeuf Bourguignon -  (4-5 port)

200 g rökt kött med svål
1 kg nötkött i bitar
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1½ msk mjöl
salt
peppar
5 dl rött vin
5 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 lagerblad
24 steklökar
3 dl oxbuljong eller rött vin
450 g champinjoner
1 msk persilja, hackad

Skär av svålen från det rökta köttet och spara. Skär kött och rökt kött i mindre bitar. 
Bryn köttet i omgångar. Lägg inte allt kött i grytan med en gång. Det kyler ner kastrullen och så kommer köttet börja koka. Kom ihåg: ingen färg - ingen smak! Stek det rökta köttet tills det har fått lite färg.
Hacka lök och morot och stek tills glansigt och mjukt.

Häll över köttet. Strö på mjöl, salt och peppar.
Rör om. Ställ ugnen på 225°C. Ställ in grytan utan lock och låt brynas lätt på ytan i 4 minuter. 
Rör om och låt brynas ytterligare 4 min.


Skala vitlökarna och krossa dem med kniven.

Ta ut grytan ur ugnen och sänk värmen till 175°C. Lägg vitlök, kryddor, tomatpuré, vin, 
oxbuljong och svål i grytan. Lägg ett bakplåtspapper mellan kastrullen och locket 
och ställ in grytan i ugnen. Låt koka i 2-3 timmar.

Skala steklökarna och stek dem lätt i smör. 
Häll på buljong eller vin eller vatten och låt bräseras i ca 40-50 minuter.
Lökarna skall vara alldeles glansiga, mjuka och karamelliserade när de är klara.
 Skär champinjonerna i 4 bitar. Stek i smör, salta och peppra. Träng inte champinjonerna i stekpannan. De får inte börja koka utan skall få fin färg och smak.

När grytan har kokat klart, prova köttet om det är tillräckligt mjuk. Häll i lökarna och champinjonerna och strö över hackad persilja.
 Servera med kokt potatis.