måndag 17 december 2012

Varm choklad på två sätt

Är det verkligen nödvändigt med recept på varm choklad, undrar ni. Ja tydligen. Så länge folk ger sina barn O’boy och Pucko att dricka. Hur svårt kan det vara att blanda kakao med lite socker och mjölk. Behöver man verkligen köpa pulverblandningar och färdig dryck? Det första receptet är på vanlig varm choklad och den andra på tjock varm choklad. Se till att du använder bra kakao pulver och bra choklad. Skall den varma chokladen vara god, måste även ingredienserna vara goda.

Varm choklad - 2 koppar

1 tsk kakaopulver
1 tsk socker
½ liter mjölk
God och tillsatsfri kakao

Rör ut kakaopulvret med socker och lite mjölk. Rör ut ordentligt så att det inte finns blir några klumpar. Tillsätt resten av mjölken. Låt precis koka upp och servera omgående.



Tjock varm choklad - 2 koppar

1 msk socker
3 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ liter mjölk
40 g mörk 70% choklad
50 g smör

 Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en kastrull.
Tillsätt lite mjölk och rör ut, så att det blir slätt och klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka upp och rör ordentligt hela tiden. Låt koka på lägsta värme i någon minut till önskad tjocklek - konsistensen ungefär som hos en pannkakssmet eller nyponsoppa.
 Här har jag hittat en ny fin och tillsatsfri choklad.
40 gram är inte mycket, men använder man för mycket mörk choklad kan drycken bli för bitter. Smaka av och tillsätt mer choklad om du vill. Använder du mjölkchoklad kan drycken bli för söt och i så fall kan man utesluta sockret helt.

 Låt kastrullen stå på svagaste värme. Vispa ut chokladen tills den har smält.
Tillsätt därefter smöret och rör tills det har smält.
Drycken skall vara tjock och len.
 Spetsa gärna med lite rom om ungarna inte skall ha.
O’boy: Socker 18%, fettreducerad kakao (emulgeringsmedel: sojalectin) druvsocker, salt, arom (vanillin).
Pucko: Mjölk 94%, socker 5%, fettreducerat kakaopulver 1%, salt, stabiliseringsmedel (natriumbikarbonat), aromer.