måndag 24 december 2012

Caponata

Caponata är en siciliansk rätt och är det absolut godaste jag vet. Den kan ätas både som vegetarisk rätt eller som tillbehör till kött. Den förgyller varje måltid med sina söta, syrliga och salta smaker. Denna kommer serveras till juldagsmaten imorgon. Här kommer receptet som ni absolut måste testa.

Caponata - 1 stor skål

olivolja till stekning
1 kg auberginer
1 röd paprika
1 gul paprika
2 gula eller röda lökar
3 selleristjälkar
500 g krossade tomater
2 dl vatten
150 g urkärnade gröna/svarta oliver
1 dl russin
2 msk kapris
2 msk socker
2 msk balsamvinäger
salt
1 näve rostade pinjenötter


 Skala och tärna auberginerna

Stek tills bitarna har blivit brynta runtom.

Skär paprikorna i bitar och stek tills brynta.

 Lök och selleri skärs i grova bitar.

Stek tills de är mjuka och glansiga.

 Häll över alla de stekta grönsakerna och tillsätt krossade tomater, oliver, russin, kapris, socker och vinäger.

 Salta och lägg på locket. Låt puttra på svag värme och rör om emellanåt.
Efter 20 minuter bör röran vara ganska tjock. Smaka av sältan. Låt svalna.

Strö över rostade pinjenötter innan serveringen.

Caponatan tillagar man dagen innan servering så att smakerna hinner mogna. Den skall med fördel ätas rumstempererad, så ta gärna fram den i god tid. Den håller sig fräsch i upp till 5 dagar i kylskåpet.