söndag 2 december 2012

Soppbuljong

Att göra egen buljong är ett måste om man någonsin skall lyckas med en riktigt bra hemmagjord sås. Buljonger ger också smak till grytor och soppor. När du lagar, laga i den största kastrullen du har och frys ner i plastbukar i frysen. Det är mycket praktiskt att ha buljong tillgänglig när man kommer hem en dag efter jobbet och bara behöver någon deciliter för att göra en snabb sås. Receptet nedan passar perfekt till soppa eller att ha i gryta. Receptet blandar både oxben och höna för att det ger bäst smak. Får du tag på höna - dela den i 4 bitar och frys ner, så har du kött för flera soppomgångar.
Soppbuljong - 5 liter

1 bit märgben av nöt
¼ höna
2 skalade morrötter
1 lök med skal
1 stjälkselleri
1 bit purjolök
1 lagerblad
1 blad savoykål
10 svartpepparkorn
2 nejlikor
½ tsk torkad timjan
½ tsk libbsticka
1 msk havssalt
5 liter vatten

Dra av det yttersta skalet på löken, det skall fortfarande finnas ett brunt lager kvar och tvätta noga. Skalet kommer ge vacker färg till soppan. Lägg löken tillsammans med övriga ingredienser i en 6 liters gryta och täck med ca 5 liter vatten. Ingredienserna varierar du efter vad du har i kylen: istället för stjälkseller kan du ha i rotselleri. Persiljerot och palsternacka blir gott, vitkålsblad, paprika, blomkål...

Använder du en tryckkokare - koka soppan i 1 timma och låt trycket sedan lätta av sig självt. Kokar du i vanlig kastrull låter du soppan koka upp och sedan koka på lägsta värme, med locket på i ca 3 timmar. Låt soppan svalna till nästa dag för bästa smak. Det kommer bildas en fettring överst på soppan. Det är bara att plocka bort och sila soppan. Fettet kan med fördel användas i receptet nedan.

*
I Kroatien äter man sådan buljongsoppa hela året. Det är bara att koka upp buljonen och lägga i lite pasta. Vill man så kan man även strimla lite av kokköttet och lägga i soppan. Istället för pasta kan man lägga i njoke.

Mannagrynsgnocchi
- njoke

1 ägg
1 msk soppfett
salt
ca 2 dl mannagryn
1 tsk hackad persilja

Vispa ägget, mosa i fettet och salta. Strö på mannagryn lite i taget. Smeten skall vara lite degliknande. Den får inte var för hård. Doppa en tesked i den kokande buljongen och ta skedstora degbitar från mannagrynsblandningen och lägg i soppan. Doppa skeden emellanåt så att degen lossnar lättare. Njoke skall sjuda ca 20 minuter, tills de är helt mjuka. Servera som förrätt. Dekorera soppan med lite hackad persilja.

Mängden njoke smet räcker till 1½-2 liter soppbuljong

Undvik verkligen att använda Vegeta eller annan aromatkrydda i soppan. Libbsticka och salt i kombination med riktiga grönsaker ger all smak du behöver. Libbsticka och andra härliga torkade kryddor kan du köpa här och få hemskickade i ett kuvert.

Vegetas innehållsförteckning: salt, torkade grönsaker (morötter, palsternacka, potatis, lök, selleri, bladpersilja), mononatrium glutamat, E 631, socker, kryddor, majsstärkelse, färgmedel (riboflavin).