måndag 10 december 2012

Barbaras Fiskgryta

Den här soppan åt jag på en sushi restaurang en gång. Jag bad aldrig om receptet, men efter att ha smakat av och pillat lite i tallriken kom jag fram till det här receptet. Soppan skall bli krämig, något mellan en soppa och en gryta.


Barbaras Fiskgryta - (5-6 port)

1 gul lök, hackad
1 liter fiskbuljong
2 msk tomatpuré
cayennepeppar
1½ dl crème fraiche
3 potatisar, tärnade
7-800 g fast fisk
2 hackade tomater
1 msk hackad persilja
500 g räkor
salt
peppar

Redning:
1 msk mjöl
1 dl vatten

Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt cayennepeppar, vatten, buljong, tomatpuré och potatis. Koka tills potatisen är mjuk.
Så här gör du en klumpfri toppredning. Ta en glasburk med tillhörande lock. 
Lägg i mjölet. Häll på kallt vatten. Skruva på korken och shaky, shaky!
Red av soppan, vispa i crème fraiche och smaka av.
Skär fisken i stora tärningar. Använd gärna vit, fast fisk som marulk, havskatt, hälleflundra, långa etc. 
Här använder jag kummel, så är lite för skör för en soppa, men det funkar ändå.

Dra kastrullen från spisplattan och lägg i fisken. Locket på och låt stå ca 10 minuter. Skala räkorna. Grovhacka räkor och färska tomater, blanda med persilja, olivolja och salt.

Sleva upp soppan på tallrikar, strö på tomatröra och skalade räkor.