tisdag 18 december 2012

Ätbara julklappar del I - kanderade mandlar


När man inte längre vet vad man skall köpa till sina nära och kära, kan det vara en idé att ge dem något som går att äta upp. Jag har bakat små kakor och maränger, men i år blir det något annat. Kanderade mandlar är busenkelt att göra och går mycket snabbt. I vår familj äter man mycket nötter så några påsar sådant kommer nog att uppskattas.

Kanderade mandlar
3 dl oskalade mandlar
3 dl socker
3 dl vatten
 Häll vatten och socker i en stekpanna.
 Låt koka upp.
Häll i mandlarna och rör om. Låt småputtra på låg värme. Nu behöver du bara röra om då och då. Låt stekpannan sköta sig själv. Rör man för mycket kan sockret börja brännas. Skaka hellre stekpannan lite och luta den åt båda hållen fram och tillbaka.
Nu börjar det skumma lite. Snart...
 Inte riktigt än, men mycket snart, var redo. Rör lite lätt med träsleven.
 Sockret börjar kristallisera sig. Alldeles strax är det dax!
 Nu har sockret kristalliserat sig på ytan
 Ta omgående bort från spisen. Rör snabbt om med träsleven
Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och sära snabbt på dem med träsleven. Låt svalna.