onsdag 12 december 2012

Rödtunga på två sätt

Rödtungan är en riktig delikatess. Till skillnad från rödspättan, så är köttet mycket fastare. Sjuåringen har haft sitt att säga till om i veckomenyn och då föll valet på "den där goa platta fisken med morötter och olivolja". Mannen är mer förtjust i stek fisk, så idag blir det rödtunga på två sätt. Får man inte tag på rödtunga, så funkar det lika bra med sjötunga, bergtunga eller rödspätta.


Ugnsbakad rödtunga med morötter - 4 personer

4 rödtungor
2 morötter
1 dl olivolja
1 näve havssalt
svart eller vitpeppar

Klipp av fiskens fenor - både de små runt huvudet, stjärten, sidofenorna och skär av huvudet. Se hur man gör i tidigare inlägg här. Behåll gärna skinnet på om du vill.







Ta fram en plåt, lägg på ett bakplåtspapper, strö på rikligt med salt och ringla över hälften av olivoljan.






Placera fiskarna på bakplåtspappret. Skär morötterna i slantar och placera på fiskarna. Salta, peppra och ringla över resten av olivoljan. Fisk kräver mycket salt, så snåla inte.









Baka fisken i ugnen på 175°C i ca 15 minuter.






Kolla av om fisken är klar genom att lyfta på fiskköttet just vid huvudet (den tjockaste delen). Köttet skall vara helt vitt och inget får vara rött intill benen.








Glid med stekspaden intill benen så får du med allt kött.








Servera med kokt potatis och vitvinssås.

*

Smörstekt rödtunga - 4 personer

4 rödtungor
havssalt
100 g smör
svart eller vitpeppar

Klipp av fiskens fenor - både de små runt huvudet, stjärten, sidofenorna och skär av huvudet.






Flå fisken, se hur man gör i tidigare inlägg här. Salta fisken ordentligt. Det kommer både ge smak och hindra fisken från att fastna i stekpannan.





Smält smöret i stekpannan och stek fisken på båda sidorna, bara så att den får färg. Vill du steka klart fisken i stekpanna, sänker du värmen något och öser smör över fisken. Jag väljer att slutföra i ugnen för att få en saftigare fisk.




Placera fiskarna på en plåt med bakplåtspapper och baka färdigt i ugnen på 175°C ca 10 minuter. Kolla av om fisken är klar genom att lyfta på fiskköttet just vid huvudet (den tjockaste delen). Köttet skall vara helt vitt och inget får vara rött intill benen.

Servera gärna med kokt potatis och vitvinssås.

Så skall det se ut. Inget kvar!