onsdag 19 december 2012

Ätbara julklappar del II - chokladgodis

För att göra chokladgodis behöver man god choklad. Köp inte blockchoklad och få inte för dig att smälta ner förra julens chokladtomtar. Det blir inte gott! Investera i god choklad, som du enkelt smälter ner och lägger krutet på att dekorera. Det är enkelt. Tillverka egna formar av aluminiumfolie, bakplåtspapper, eller använd formarna från någon gammal chokladask. Pepparkaksformar fasttejpade på folie...låt fantasin flöda.

Köp minst 10 st 100g chokladkakor. God choklad. Du behöver mörk 70% choklad, mjölkchoklad och gärna vit choklad. Hittar du några dekorationsknappar av choklad, så kan du införskaffa sådana också. Chokladkonfekten låter du stelna i kylskåpet och förvarar sedan i rumstemperatur tills du får lust att packa julklapparna.
*
Rischokladpuckar
Smält choklad i skålar över vattenbad.
För rischokladpuckar behövs puffat ris.
 Här använder jag muffinsformar i silikon. Botten fylls med lite puffat ris.
 Såsleven funkar perfekt att hälla med. Här använder jag den något bittra mörka chokladen.
 Häll försiktigt över riset.
 Rör om med en tandpetare, så att du får ut luftbubblorna.
Toppa med lite ris. KLART!
*
Mjölkchokladpuckar med nötter och russin
 Hacka nötterna
Goda russin.
Fyll botten med russin och nötter.
Häll på smält mjölkchoklad. KLART!
*
Chokladpuckar Hole-in-One
 Smält god vit choklad.
Klicka choklad i mitten och häll på mörk choklad. KLART!
Ev. kommer jag dekorera dessa med chokladknappar.
*
Chokladkaka de-lux
 Smält vit choklad.
Smält mjölkchoklad
Smält mörk choklad
Klä en form med folie.
Häll på chokladerna, den vita i mitten. Använd en grillpinne eller dyl. att göra mönster med och blanda snyggt.

Strö på lite knappar. KLART!

Med inspiration från Azélia's kitchen.