måndag 3 december 2012

Havskräftor buzara - Škampi na buzaru

Julen närmar sig så snabbt att man undrar hur man skall hinna med allt. Jag vill gärna ha maten planerad så kan jag fokusera på annat runt omkring. Julafton är en fastedag bland många katoliker, vilket innebär att man inte får äta kött från annat djur än fisk, eller mjölk och äggprodukter. Denna rätt är en dalmatisk läckerhet på julaftonsbordet. Mängden fastställer du själv beroende på om du serverar detta som en förrätt eller en huvudrätt.


Hävskräftor buzara
(Škampi na buzaru)

1 stor gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, skalade, hela
1 msk tomatpuré
3 dl vitt vin eller prošek
½ l hett vatten
½ dl ströbröd
1 kg råa havskräftor
salt
svartpeppar
1 nypa socker
1 msk hackad persilja

 Krossa vitlöken med en kniv och lägg den i en stor vid gryta tillsammans med löken. Fräs i olivolja på låg värme tills det är mjukt och fint. Tillsätt tomatpuré och vitt vin. Rör ut ordentligt, låt koka upp. Häll på hälften av vattnet, ströbröd, persilja, peppar, salt och ev. lite socker för att balansera vinets surhet. Smaka av. Tillsätt ev. mer vatten beroende på hur mycket sås du vill ha.

Aningen för många kräftor
Nu lägger du i kräftorna. Låt koka 10-15 min på låg värme. Vänd kräftorna efter halva tiden, försiktigt. Ett tips är att använda en vid kastrull så att de flesta kräftorna vidrör botten. Laga hellre flera satser än att trava kräftorna på varandra. Det är tråkigt för gästerna om hälften av kräftorna är halvråa och slemmiga och övriga sönderkokta.

Perfekt mängd, alla får plats
Strö på hackad persilja. Servera direkt med nybakat bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar