tisdag 4 december 2012

Doughnuts

När jag var gravid med första barnet hade jag doughnut cravings. Min stackars kollega fick köra mig till flera bagerier i närområdet innan vi till slut hittade dem i en matbutik. Dessa mycket mumsiga munkarna, bakade jag i helgen och det blev otroligt uppskattade. Inte minst av den förstfödda.
Doughnuts - 20-25 st

20 g jäst
80 g smör
4 dl mjölk
150 g socker
1 nypa salt
2 ägg
rivet skal av en citron
720 g vetemjöl
7 dl olja till fritering

Garnering:
2 dl socker
50 g choklad
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölkblandningen innan du häller på resten. Häll i socker, salt, ägg och citronskal och vispa så att äggen blandar sig ordentligt. Häll i mjölet och knåda tills det blir en jämn och len deg. Låt vila 20 minuter.



Lägg ut degen på ett väl mjölat bakbord och kavla den till 1 cm tjocklek. Använd en rund stans, som är 7-9 cm i diameter. Ett glas går utmärkt att använda att stansa rundlar med. Du behöver också en mindre rundel att stansa hålet i mitten med. Använd tex. en äppelpipa. Hittar du inget vettigt så kör igenom ett finger. Dra ut ringarna lite så att hålet inte blir för litet. Det kommer dra ihop sig lite under jäsningen. Låt bullarna jäsa övertäckta på bakplåtspapper i ca 1½ timma.

Värm oljan i en kastrull med höga kanter. Använd en stektermometer. När värmen hamnar runt 170°C kan du lägga i några doughnuts i taget. Lägg inte i för många, de skall ha utrymme att svälla på. Fritera tills de blir gyllenbruna. Det tar ca 30-40 sekunder på varje sida. Du kommer ev. behöva justera värmen (dra ner den till medel) så att inte munkarna blir för bruna.
Doppa doughnuts omgående i socker. De munkarna du inte vill doppa i socker, låter du svalna något, så att chokladen inte rinner av dem. Smält choklad i micro och droppa sedan över munkarna. Skall du frysa ner munkarna, kan du frysa ner dem utan något på. Om du sedan vill doppa dem i socker penslar du på lite smält smör så att sockret fäster.
Ett delvis redigerat recept från Roy Fares Sweet.