lördag 22 december 2012

Skurna Dinkelpepparkakor

Dessa pepparkakor är en sån där snabb variant, som man inte behöver kavla. Du bara skär dem i skivor och gräddar. Det går ganska snabbt.

Skurna Dinkelpepparkakor - ca 120 st

250 g socker
120 g smör
1 dl ljus sirap
½ dl vatten
1 ägg
1½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen muskotnöt
2½ tsk malda nejlikor
2½ tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
½ kg dinkelsikt
pumpakärnor/solrosfrön/hackade nötter till dekoration.

 Lägg smör, sirap och socker i en kastrull.
Smält ihop och låt koka upp.

 Tillsätt kryddorna. Låt svalna något och tillsätt ett ägg och vatten. Rör ut ordentligt. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner i sirapsblandningen. Knåda igenom så att det inte finns några mjölfickor.

 Lägg degen på ett bakplåtspapper på längden och forma till en limpa.

Forma en lång och slät limpa med hjälp av bakplåtspappret.
Vira in och lägg i kylen till nästa dag...eller när du har tid att baka dem.

Skär tunna skivor av limpan.

Dekorera med pumpakärnor, solrosfrön eller hackade nötter.


Grädda i ugnen på 200°C i ca 8 minuter. Låt svalna och ät hela vintern.


Receptet är från Renée Voltaire.