Zabaglione - 6 port
6 äggulor
½ dl socker
½ dl dessertvin*
Ta fram en kastrull, fyll med några deciliter vatten och sätt på spisplattan.
Sätt bunken med äggen och sockret på kastrullen. Vispa hela tiden.
När äggblandningen har börjar bli lite varm är det dags att hälla i dessertvinet. Vispa hela tiden.
Krämen kommer börja bli lite bubblig...
...för att till slut ändra färg till krämigt vit. Akta hela tiden att det inte blir för varmt, för då kommer du få en äggröra. Lyft bort bunken då och då och vispa. Är den inte tillräckligt krämig är det bara att lägga tillbaka den på ångan. Jag vill ha den lite tunnare än vaniljsås.
Ringla över Zabaglione över fruktsallad. Använd gärna säsongsfrukter. Här har jag blodapelsiner, äpplen, granatäpplen och brasiliansk mango.
*Dessertvin: Marsala vin, Vin Santo, eller annat sött, dessert vin. Här använder jag fasters bärnstensfärgade prošek. Man kan mycket väl smaksätta med cognac, men det får endast bli någon matsked då...så att det inte bara smakar sprit.