onsdag 23 januari 2013

Clafoutis med körsbär

Burken med körsbär är öppnad och jag har bara använt hälften av den. Då måste jag göra något mer med körsbär. Jag funderar på Schwarzwald tårta, burek med körsbärsfyllning, ankbröst med körsbärssås...nä, det får bli en clafouti. Denna lilla dessert görs på lite olika sätt, men kallas ändå för en clafouti. Vanligtvis gör man den som en ugnspannkaka och trycker i lite körsbär. Detta recept är lite annorlunda. Häng med!


Clafoutis med körsbär - 12-14 port

200 g äggvita (ca 6 st)
170 g socker
60 g vetemjöl
25 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
150 g urkärnade körsbär*

Topping:
1 msk florsocker 
200 g crème fraiche
30 g florsocker

Vispa äggvitorna och tillsätt socker pö om pö.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver separat och vänd försiktigt ner äggvitorna i mjölblandningen.

Smält smöret och bryn det lite lätt. Häll ner det i smeten och rör försiktigt.


Smöra formar som rymmer minst 1½ dl. Du kan också använda en rund pajform. 
Häll i smeten och tryck ner körsbär.

Grädda på 175°C i 20-25 minuter eller tills de har fått lite färg. Stick gärna kakan med en provsticka, som skal vara helt torr. Sikta över 1 msk florsocker över clafoutis och servera med crème fraiche, som du har vispat ihop med resten av florsockret.

Till skillnad från en traditionell ugnspannkaks-clafouti så blir denna 
mer lik något mellan en muffins och en sufflé.

* Sura körsbär kan man köpa i välsorterade butiker, eller i butiker som säljer utländska delikatesser. Bor du i Göteborgsområdet kan du få tag på dem här
 
Ett ytterst lite modifierat recept från Melker Andersson.