Clafoutis med körsbär - 12-14 port
200 g äggvita (ca 6 st)
170 g socker
60 g vetemjöl
25 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
150 g urkärnade körsbär*
Topping:
1 msk florsocker
200 g crème fraiche
30 g florsocker
Vispa äggvitorna och tillsätt socker pö om pö.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver separat och vänd försiktigt ner äggvitorna i mjölblandningen.
Smält smöret och bryn det lite lätt. Häll ner det i smeten och rör försiktigt.
Smöra formar som rymmer minst 1½ dl. Du kan också använda en rund pajform.
Häll i smeten och tryck ner körsbär.
Grädda på 175°C i 20-25 minuter eller tills de har fått lite färg. Stick gärna kakan med en provsticka, som skal vara helt torr. Sikta över 1 msk florsocker över clafoutis och servera med crème fraiche, som du har vispat ihop med resten av florsockret.
Till skillnad från en traditionell ugnspannkaks-clafouti så blir denna
mer lik något mellan en muffins och en sufflé.
* Sura körsbär kan man köpa i välsorterade butiker, eller i butiker som säljer utländska delikatesser. Bor du i Göteborgsområdet kan du få tag på dem här.
Ett ytterst lite modifierat recept från Melker Andersson.