En vanlig, enkel, kladdig chokladkaka är väl aldrig fel. Du får prova dig fram vad det gäller chokladen. Jag tycker att enbart 70% mörk choklad kan bli lite för beskt, så jag blandar av båda sorterna. Använd riktig choklad, ingen block eller annan trams.
Chokladkaka - (form 23 cm)
150 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
250 g smör
200 g florsocker
4 ägg
125 g mjöl
1 nypa salt
Smält chokladen i ett vattenbad. Smält smöret.
Rör ihop choklad, smör, salt och florsocker tills det har svalnat.
Rör ner äggulorna och därefter mjölet.
Sist vänds de hårt vispade äggvitorna ner i smeten.
Använd en springform, smöra den och strö ströbröd runtom. Häll i smeten. Grädda på 175°C i 18-30 minuter beroende på formens storlek. Jag använde en form på 23 cm i diameter och behövde ca 25-30 min. Kakan skall vara ganska kladdig (men inte rinnande) i mitten. När de yttersta 2-3 centimetrarna av kakan har stelnat brukar det vara dags att ta ut ur ugnen.
Kakan måste stå och mogna till nästa dag för att få den rätta kladdiga konsistensen.
Viktigt att tillsätta en liten nypa salt för att balansera mot det söta. Särskilt om du använder osaltat smör.