Rödvinssås till älgkött med ugnsbakade rotfrukter - 6 port
Ugnsbakade rotfrukter:
700 g potatis
1 palsternacka
1 morot
3 svartrötter
3 rödbetor
50 g smör
1 msk rosmarin
salt
700 g stek av älg eller nöt
Rödvinssås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl ox-/viltbuljong
2 dl rött vin
1 liten hackad lök
1 liten delad morot
1 persiljestjälk
1 msk socker
10 krossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
2 msk ljus soya
25 g smör
Den här smala grönsaken heter svartrot och är otroligt god ihop med andra rotfrukter. Baka rotfrukterna i ugnen på 225°C i ca 1 timma ihop med smör, salt och rosmarin.
Bryn köttet i smör på alla sidor.
Ställ köttbiten/köttbitarna i en ugnsfast form, stick in en termometer och låt köttet gå
i ugnen på 175°C tills det nått ca 62°C. Ta ut köttet, täck med folie och låt vila.
I stekpannan som du stekte köttet i klickar du i smöret till såsen, låter det smält och vispar i mjölet. Bryn mjölet lite lätt innan du tillsätter vinet och buljongen. Låt koka ett par minuter.
Häll över allt i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, förutom smöret.
Låt koka på medelvärme tills såsen har reducerats till 4 dl.
Sila såsen, häll tillbaka den i kastrullen och blanka av med smör.