torsdag 24 januari 2013

Rödvinssås till älgkött med ugnsbakade rotfrukter

En god rödvinssås förhöjer smaken på nötkött och vilt. Den här såsen är riktigt god. Testa den.


Rödvinssås till älgkött med ugnsbakade rotfrukter - 6 port

Ugnsbakade rotfrukter:
700 g potatis
1 palsternacka
1 morot
3 svartrötter
3 rödbetor
50 g smör
1 msk rosmarin
salt

700 g stek av älg eller nöt

Rödvinssås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl ox-/viltbuljong
2 dl rött vin
1 liten hackad lök
1 liten delad morot
1 persiljestjälk
1 msk socker
10 krossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
2 msk ljus soya
25 g smör

Den här smala grönsaken heter svartrot och är otroligt god ihop med andra rotfrukter. Baka rotfrukterna i ugnen på 225°C i ca 1 timma ihop med smör, salt och rosmarin.


 Bryn köttet i smör på alla sidor.

Ställ köttbiten/köttbitarna i en ugnsfast form, stick in en termometer och låt köttet gå 
i ugnen på 175°C tills det nått ca 62°C. Ta ut köttet, täck med folie och låt vila.

I stekpannan som du stekte köttet i klickar du i smöret till såsen, låter det smält och vispar i mjölet. Bryn mjölet lite lätt innan du tillsätter vinet och buljongen. Låt koka ett par minuter.

 Häll över allt i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, förutom smöret. 
Låt koka på medelvärme tills såsen har reducerats till 4 dl. 
Sila såsen, häll tillbaka den i kastrullen och blanka av med smör.