fredag 11 januari 2013

Baklava

Baklava är en krispig och mycket söt filodegsbakelse, som ursprungligen kommer från Turkiet. Använd gärna mjuka nötter, som pistage, valnötter eller pecan.



Baklava - en plåt 20x30 cm

7 dl hackade valnötter/pistagenötter
1 dl socker

2 dl smör (smält)
20 filodegsblad (ca 20x30 cm stora)

3 dl vatten
2 dl socker
1 bit citronskal
1 bit apelsinskal
3 dl honung

Hacka nötterna. I det här receptet använder jag 5 dl pistagenötter och 2 dl av min fasters fina valnötter. Kom ihåg att det endast är osaltade/naturella nötter som gäller. Blanda nötter och socker i en skål. Ta fram en form, ca 20x30 cm stor och pensla med smör. Pensla nu 8 filodegsblad, var för sig med smör. Lägg dem i formen på varandra. Strö ut 1/3 av nötblandningen över bladen. Pensla ytterligare två filodegsblad med smör och lägg dem ovanpå. Strö ut 1/3 av nötblandningen över bladen. Pensla två filodegsblad med smör och lägg dem ovanpå. Strö ut 1/3 av nötblandningen över bladen (behåll ca 2 msk). Avsluta med 8 st filodegsblad, penslade med smör.



Skär nu baklavan med en skarp kniv till lagom stora bitar. Ställ formen i ugnen på 175°C och baka tills baklavan blivit gyllenbrun, ca 30 min.








Koka ihop vatten, socker, citron- och apelsinskal. Sänk värmen och låt sjuda i 10 min. Tillsätt honung och låt sjuda i 2 minuter. Avlägsna skalen från lagen. Häll lagen över baklavan så snart den tagits ut ur ugnen. Låt baklavan svalna.


Strö på de sista två matskedarna nötter över baklavan och servera.