Småländsk ostkaka - 8-10 port
5 liter mjölk
60 g vetemjöl (1 dl)
1 msk ostlöpe*
60 g sötmandel (1 dl)
1 bittermandel
5 ägg
75 g socker
4 dl mjölk
1 nypa salt
1 klick smör till formen
Värm mjölken till fingervarmt 37°C.
5 liter mjölk
60 g vetemjöl (1 dl)
1 msk ostlöpe*
60 g sötmandel (1 dl)
1 bittermandel
5 ägg
75 g socker
4 dl mjölk
1 nypa salt
1 klick smör till formen
Värm mjölken till fingervarmt 37°C.
Vispa ner mjölet i cirka 1/2 l mjölk och tillsätt till den övriga mjölken.
Tillsätt därefter löpen och rör om väl. Stanna mjölken,
lägg ett lock på och låt massan stelna 30 minuter.
lägg ett lock på och låt massan stelna 30 minuter.
Känn efter med handen så att massan har blivit fast.
Skär ostmassan med kniv och låt den rinna av i ett durkslag,
som du har täckt med en kökshandduk.
som du har täckt med en kökshandduk.
Pressa gärna massan med händerna så att så mycket vassla som möjligt rinner ut.
Jag brukar fördela massan i två durkslag.
Du kommer få ungefär ett fullt durkslag med ostmassa.
Jag brukar fördela massan i två durkslag.
Du kommer få ungefär ett fullt durkslag med ostmassa.
Mal eller finhacka mandlarna. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt mjölk, salt och mandel.
Blanda till sist in ostmassan. Ta fram en ugnsfast form på två liter och smöra den väl.
Fyll på med ostmassan och baka på 200°C i 60 minuter, eller tills kakan har fått färg.
Ser du att kakan är lös i mitten får du låta den stå ytterligare.
Fyll på med ostmassan och baka på 200°C i 60 minuter, eller tills kakan har fått färg.
Ser du att kakan är lös i mitten får du låta den stå ytterligare.
Servera med sylt och vispad grädde.
*Ostlöpe köper du i apoteket.Vill du göra Hälsinge Ostkaka utesluter du bara nötterna och serverar med saftsås.