Hösten 2008 slutade jag helt köpa bröd i butiken. Fram till detta bakades det bröd någon gång i månaden. Butiksbrödet var helt enkelt inte gott och smakade sågspån. Själv är bäste dräng, tänkte jag och så kavlade jag upp ärmarna och började baka regelbundet. Det tog nog ytterligare någon månad innan jag också hörde talas om surdeg och att jag vågade mig på att börja baka med den. Det blev flera misslyckade försök innan jag hittade bra instruktioner (se här).
Surdegen utvecklar brödets arom och konsistens, håller brödet färskt längre. Genom att näringen tas upp långsammare av kroppen får man en jämn blodsockerhalt. Det sker ett ökat upptag av vitaminer och mineraler, så som järn och zink. Dessutom ger surdeg ett bröd med lägre GI. Du kommer kanske att misslyckas i början, men att misslyckas innebär bara att det blir bättre nästa gång. Nöj dig inte med skiten från fabriken. Baka själv - det är du värd.