måndag 14 januari 2013

Av gammalt bröd: Ströbröd - Brödkrutonger - Knödel

Tillhör du dem som slänger gårdagens bröd eller bröd du har misslyckats med? Sluta genast upp med detta. Här nedan följer 3 användningsområden för gammalt/misslyckat bröd. 

Ströbröd
 Skär brödbitarna i mindre bitar och låt torka. Brödbitarna skall vara helt torra.

 Mixa dem i en blender.

Och nu har du ströbröd!

Brödkrutonger
Skär det dagsgamla/misslyckade brödet i fina rutor. Brödet får ej vara torrt och hårt. Häll lite olivolja i en stekpanna, ringla lite olivolja över brödbitarna och stek dem i stekpannan. Strö på lite salt/örtsalt. När krutongerna har fått lite färg och blivit krispiga, tar du upp dem och lägger dem på hushållspapper. Låt svalna och torka till nästa dag.

Och nu har du krutonger!

Knödel

150 g dagsgammalt bröd
2 dl mjölk
2 ägg
½ hackad lök
1 msk finhackad persilja
1 dl ströbröd
salt/peppar/riven muskot 
80 g smör













Skär brödet i tärningar. Låt svälla i mjölk. Bryn löken så att den bli mjuk. Krama ur mjölken från brödet och smula sönder brödet med händerna. Vispa upp äggen. Blanda brödmassan med ägg, lök, det smälta smöret, persiljan och ströbrödet. Smaka av med kryddor. Degen kan verka lite lös, men låt den vila i några minuter så stelnar den.

Forma degen till runda bullar, något mindre än tennisbollar. Koka dessa på medelvärme i ca 10-15 minuter i rikligt saltat vatten. Om bullarna kokar för länge faller de isär.
  

Och nu har du knödel!