Ströbröd
Skär brödbitarna i mindre bitar och låt torka. Brödbitarna skall vara helt torra.
Mixa dem i en blender.
Och nu har du ströbröd!
Brödkrutonger
Skär det dagsgamla/misslyckade brödet i fina rutor. Brödet får ej vara torrt och hårt. Häll lite olivolja i en stekpanna, ringla lite olivolja över brödbitarna och stek dem i stekpannan. Strö på lite salt/örtsalt. När krutongerna har fått lite färg och blivit krispiga, tar du upp dem och lägger dem på hushållspapper. Låt svalna och torka till nästa dag.
Knödel
150 g dagsgammalt bröd
2 dl mjölk
2 ägg
½ hackad lök
1 msk finhackad persilja
1 dl ströbröd
salt/peppar/riven muskot
150 g dagsgammalt bröd
2 dl mjölk
2 ägg
½ hackad lök
1 msk finhackad persilja
1 dl ströbröd
salt/peppar/riven muskot
80 g smör
Skär brödet i tärningar. Låt svälla i mjölk. Bryn löken så att den bli mjuk. Krama ur mjölken från brödet och smula sönder brödet med händerna. Vispa upp äggen. Blanda brödmassan med ägg, lök, det smälta smöret, persiljan och ströbrödet. Smaka av med kryddor. Degen kan verka lite lös, men låt den vila i några minuter så stelnar den.
Skär brödet i tärningar. Låt svälla i mjölk. Bryn löken så att den bli mjuk. Krama ur mjölken från brödet och smula sönder brödet med händerna. Vispa upp äggen. Blanda brödmassan med ägg, lök, det smälta smöret, persiljan och ströbrödet. Smaka av med kryddor. Degen kan verka lite lös, men låt den vila i några minuter så stelnar den.
Forma degen till runda bullar, något mindre än tennisbollar. Koka dessa på medelvärme i ca 10-15 minuter i rikligt saltat vatten. Om bullarna kokar för länge faller de isär.
Och nu har du knödel!