tisdag 22 januari 2013

Yoghurtkaka med körsbär

Jag vet att det inte är säsong för körsbär, men de finns att köpa både på burk och i frysen och körsbär är ju så gott. Yoghurt gör att kakan blir mycket fluffig och porös, nästan som när man bakar med potatismjöl.

Yoghurtkaka med körsbär - 12-16 bitar

2 ägg
200 g socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl naturell yoghurt
1 dl rapsolja
rivet skal från en citron/apelsin
120 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

Topping:2 msk vetemjöl
200-250 g urkärnade körsbär*

Glasyr:
2 dl gräddfil
1 ägg
50 g socker
1 dl flagad mandel
1 msk florsocker

Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Tillsätt yoghurt, rapsolja och rivet skal från en citrus. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och vänd ner detta i den blöta blandningen. Häll upp smeten i en ugnsfast form, som är väl insmörad. Låt körsbären rinna av och vänd dem i mjölet. Lägg ut dem över smeten. Ställ formen i ugnen och grädda på 175°C. Gör i ordning glasyren: vispa ihop gräddfil, ägg och socker. När kakan har bakats ca 30 minuter, häller du på glasyren och strör över flagad mandel. Baka ytterligare ca 30 minuter. Kakan skall alltså bakas totalt ca 60 min. Kolla gärna kakan tidigare genom att sticka den med en tandpetare, som skall vara helt torr.


*Sura körsbär kan man köpa i välsorterade butiker, eller i butiker som säljer utländska delikatesser. Bor du i Göteborgsområdet kan du få tag på dem här. Jag har även sett att de finns i frysdisken i vissa matbutiker.

Receptet har jag hittat på den här bloggen.