4 filodegsblad
50 g smör
Fyllning med grynost (Keso):
1½ liter mjölk
1 liter filmjölk
2 ägg
salt
Låt mjölken koka upp. Häll omgående i filmjölken och fortsätt värma kastrullen.
Efter en kort stund kommer filen börja ysta sig.
Grynost (Keso)!
Häll upp osten i en sil med hålslev. Låt rinna av.
All vassle kan du använda i brödbaket istället för vatten - så häll inte bort.
När massan har runnit av, tillsätts ägg och salt. Använd potatisstompen att mosa massan med.
Den skall fortfarande vara grynig, men len. Smaka av sältan.
Ta fram filodegsbladen.
Smält smöret och skvätt lite överallt på det översta bladet.
Strö ut hälften av ostmassan över det översta filodegsbladet.
Nu skall du vika in 2 st filodegsblad. Ta alltså tag i de två översta filodegsbladen och vik upp dem en bit ovanpå fyllningen. Du kommer behöva vika tre gånger, så vik in några centimeter.
Pensla på smör på de uppvikta kanterna.
Vik in ett steg till. Pensla med smör.
Och avsluta med en sista vikning och ytterligare smör på.
In i ugnen på 200°C i 30 minuter, eller tills längderna har blivit gyllenbruna och krispiga.
Tänk på att fyllningen kan rinna ut något och smöret droppar en aning, så välj plåt till detta.
Klara att ätas.
*
Burek - 2 längder
4 filodegsblad
50 g smör
6-8 rivna äpplen
3-4 msk socker
1 dl ströbröd
½ dl florsocker
Droppa smör över filodegsbladen. Strö över rivet äpple. Strö över socker - äpplenas sötma får avgöra hur mycket socker som behövs. Vill du ha russin med eller kanel kan du strö på det också. Strö nu över ströbröd, som kommer suga upp ev äpplejuice, som kan få bladen att bli för blöta. Du använder 2 filodegsblad för varje längd - vik enligt ovan. Glöm inte smöret, det blir inte krispigt och gott utan. Strö över lite florsocker.
Bladen skall bli krispiga - så här!
Allt filodegsöverskott rullar du ihop igen och slänger in i frysen.
Nästa gång kan du fylla med köttfärs och tärnad potatis, körsbärskompott, sötad keso med russin, valnötter och honung, mmmmmm...