tisdag 22 januari 2013

Flankstek i ragu med plommon och stekt polenta

Flanksteken är min absoluta favoritköttbit på nötdjuret. Den har långa fibrer, helt fettfri och ändå väldigt smakrik. Denna läckerhet får du troligtvis inte tag på i den vanliga affären, men kan gå att beställa. Kanske får du tag på den i en Saluhall, gårdsbutik, eller genom att köpa köttlådor via nätet. Här kommer veckans långkok.

Flankstek i ragu med plommon och stekt polenta - 5 port

1 flankstek
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad stjälkselleri
1 lagerblad
1 krossad vitlök
4 hackade torkade plommon
2 dl rött vin
½ liter oxbuljong
salt
peppar

Polenta:
250 g polenta
7 dl vatten
salt

 Bryn steken runtom i smör.

Ta upp köttet. Stek löken mjuk, tillsätt övriga grönsaker och stek dem mjuka. Lägg tillbaka köttet i grytan ihop med grönsakerna. Häll på all vätska.

 Torkade plommon hackas så att de smälter i såsen.

Lägg ett bakplåtspapper mellan locket och kastrullen och in med kastrullen i ugnen på 175°C.
Låt koka ca 2½-3 timmar.

 Vänd steken efter halva tiden. När grytan är klar skall såsen ha tjocknat till ordentligt.

Petar du med en gaffel skall köttet lätt gå isär. Låt grytan gärna stå till nästa dag, då du värmer och serverar den.

 Dela köttet i längden utmed fibrerna.

 Häll det kokheta vattnet över polentan, salta och rör om. Låt stå till ett par timmar.

 Stek bitar av polenta i olja i stekpanna och servera med köttet.

Flankstek. Bildkälla.