måndag 21 januari 2013

Fina fiskgratängen

Efter all tung julmat kan jag inte få nog av fisk. Hade jag haft en fiskbil i närheten hade det blivit fisk varannan dag. Här kommer en variant av Flygande Jakob, fast med fisk.


Fina fiskgratängen - 5 port

3 tomater
½ gul paprika
½ röd paprika
1 gul lök
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk dragon
1 tsk basilika
salt och peppar
500 g vit fisk (kolja, plattfisk, sej)
smör till formen

Topping: 3 dl vispgrädde
500 g krossade tomater
1 tsk cayennepeppar
2 msk senap
salt
peppar
1 nypa socker
Hacka och tärna alla grönsakerna och lägg dem i den smorda ugnsfasta formen. Strö över kryddor och blanda.
Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem över grönsakshacket. Krydda med salt och peppar.

Vispa grädden, häll i krossade tomater, senap och kryddor och vänd försiktigt med en slickepott. 

Bred ut toppingen över fisken. Baka i ugn på 225° ca 20-30 min beroende på hur djup/vid din form är. Servera kokt potatis, pressad potatis, eller ris till.

Ett något modifierat recept från Melker Andersson.