Buzara är inte bara en röd tomatsås som man gör till kräftor. Här kommer den "vita" varianten för musslor. Mina ungar älskar detta. Det går snabbt att laga, musslor är billigt och det går att äta både som förrätt med lite bröd, eller serveras som en varmrätt med spaghetti. För dig som undviker äta musslor för att du inte vet hur man rengör dem eller äter dem, så följer instruktioner även för det nedan.
Musslor buzara - Pidoće na buzaru - (4 port)
1 kg musslor
1 finhackad lök
1 krossad vitlök
2 msk hackad persilja
3 dl vitt vin
1 dl vatten
peppar
salt
2 msk ströbröd
Rengöring: Lägg musslorna i kallt vatten och skrubba dem. Du skall äta såsen musslorna kommer koka i, så du vill inte ha något bös i såsen från skalet. Här på den raka långsidan kan det hända att skägget sticker ut. Det skär du bort eller rycker ut.
Spruckna stackare får du slänga bort. Det kan ha kommit in bakterier och det blir man lätt sjuk av.
Samma sak gäller musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Då är de döda och det kan ha kommit in bakterier.
Välskrubbade och klara.
Svetta löken mjuk i olivolja. Använder du torkad persilja kan du lägga i den i slutet så att den mjuknar i oljan. När löken har mjuknat lägger du i vitlöken och steker med den kort...
...innan du slår över vitt vin och vatten. Låt koka upp medan du pepprar. Tillsätt omgående ströbröd. Såsen skall inte vara tjock, men en tunn sås kan man säga.
Lägg i de rengjorda musslorna och lägg locket på. Låt koka på medelvärme i 5 minuter
tills musslorna har öppnat sig. Du behöver inte röra.
Nu är det dags att salta. Du inväntar med saltningen för musslorna kan släppa ut sälta,
eller vara salta i sig. Jag upplever att dessa svenska musslorna alltid behöver salt,
medan jag helt hoppar över saltningen om jag gör denna rätt i Kroatien.
Salta, strö över hackad persilja om du använder färsk och rör om, smaka av.
Servera med bröd att doppa i såsen eller spaghetti som du häller över musslorna
och rör om innan du serverar i tallrikar.
Hur du äter musslor:
Öppna musslan (går den inte att öppna, slänger du - bakterie varning).
Precis här (där jag pekar med knivskaftet) finns en liten vit muskel.
Det är endast där musslan sitter fast.
Stick in gaffeln i ryggen på musslan.
Och dra den uppåt...
...till den lossnar från muskeln.
Här ser man tydligt var skägget sticker ut. Vissa kockar tycker det är fjantigt att peta med sådant här, men det sitter ofta fast stenar och skal i skägget och det är inte trevligt att bita i dessa saker.
Ta tag i skägget...
...stoppa in hela musslan i munnen, medan du håller fast skägget med handen.
Ryck loss och släng skägget, medan du lyckligt tuggar på.
Här tar vi en närmare titt. Musslan har en svart grej på ena sidan (som man äter).
Det är precis under den svarta grejen som munnen sitter och i munnen sitter skägget.
Det är precis under den svarta grejen som munnen sitter och i munnen sitter skägget.
Du kan helt hoppa över gaffeln. Greppa bara skägget och ryck ut musslan ur skalet.
Uslast!