onsdag 9 januari 2013

Focaccia med levain

Här kommer min mans favoritbröd. Ett Focaccia bröd är svampigt, fluffigt och doftar olivolja. Dessutom går det att variera genom att baka det helt naturellt, krydda det med sin favoritkrydda, toppa med oliver, torkade tomater, salami, kronärtskocka etc.

Focaccia - 1 plåt

Matningen:
350 g levain (eller surdeg)
210 g mjöl
140 g vatten

Bakningen:
ovan blandning
560 g vatten
875 g vetemjöl
25 g olivolja
20 g havssalt

Utbakning:
1 dl olivolja
1 msk kryddor (oregano, timjan, basilika, rosmarin)
1 tsk havssalt

Ta ut din levain/surdeg ur kylskåpet och mata. Låt stå ca 8 timmar eller tills den har fått dubbel storlek.

Ta nu ca 350 g levain och spara till nästa bakning.

Den återstående levainen vispar du ut med vatten och tillsätter vetemjöl och olivolja. Knåda degen ca 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Degen skall släppa från ytan och vara spänstig. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt jäsa 3 timmar totalt. Du viker degen efter varje hel timma, med blöta händer.
När 3 timmar har gått, viker du degen och välter över den på en väloljad plåt. Ringla lite olivolja över degen, strö lite kryddor och salt över...

... och tryck ut med fingrarna.

Lägg på lite oliver eller torkade tomater om du vill.

Låt jäsa i en timma. Grädda brödet i ugnen på 250°C i 25-30 minuter.
Fluffigt och härligt inkråm, med många stora bubblor.