Focaccia - 1 plåt
Matningen:
350 g levain (eller surdeg)
210 g mjöl
140 g vatten
Bakningen:
ovan blandning
560 g vatten
875 g vetemjöl
25 g olivolja
20 g havssalt
Utbakning:
1 dl olivolja
1 msk kryddor (oregano, timjan, basilika, rosmarin)
1 tsk havssalt
Ta ut din levain/surdeg ur kylskåpet och mata. Låt stå ca 8 timmar eller tills den har fått dubbel storlek.
Ta nu ca 350 g levain och spara till nästa bakning.
Den återstående levainen vispar du ut med vatten och tillsätter vetemjöl och olivolja. Knåda degen ca 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Degen skall släppa från ytan och vara spänstig. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt jäsa 3 timmar totalt. Du viker degen efter varje hel timma, med blöta händer.
När 3 timmar har gått, viker du degen och välter över den på en väloljad plåt. Ringla lite olivolja över degen, strö lite kryddor och salt över...
... och tryck ut med fingrarna.
Lägg på lite oliver eller torkade tomater om du vill.
Låt jäsa i en timma. Grädda brödet i ugnen på 250°C i 25-30 minuter.
Fluffigt och härligt inkråm, med många stora bubblor.