Långkok är aldrig fel. Denna smakrika rätt kan du servera med knödel i föregående inlägg (se här), eller varför inte med polenta eller kokt potatis.
Lammhalsragu med knödel - 4 port
1 lammhals
1 lök
300 g rimmat stekfläsk
1 gul lök
1 morot
1 persiljerot
1 stjälk selleri
1 msk rosmarin
1 lagerblad
1 krossad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
2 dl rödvin
4 dl vatten
Blötläggning:
1 näve torkade trattkantareller
1 dl vatten
Toppredning:
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
Bryn lammhalsen på alla håll och kanter i en klick smör och lite olivolja. Ta ut ur grytan.
Tärna fläsket, löken och sellerin och fräs i grytan. Tärna moroten och persiljeroten och lägg ner i grytan. Stek lite kort. Lägg ner den krossade vitlöken, lagerblad, rosmarin, lite salt och peppar och lägg ner köttet.
Häll på rödvin och vatten. Det skall inte täcka köttet. Då lammhalsen har gott om ben behöver du inte hälla på någon buljong. Lägg ett bakplåtspapper mellan kastrullen och locket och lägg in i ugnen på 175°C och låt koka i 2½ timmar tills köttet falller av benen.
Blötlägg under tiden trattkantarellerna. Rör i grytan efter ungefär halva tiden.
Tillsätt kantarellerna med spadet vid omröringen. Låt koka klart.
Ta ut köttet ur grytan och skär bort köttet från benen. Skär det i mindre bitar. Se över såsen. Smaka av - tillsätt salt, peppar, socker om den är lite sur. Är den för tjock kan du tillsätta lite vatten och låta koka upp. Är den för tunn gör du en toppredning och låter koka 5 min. Lägg tillbaka köttet i grytan när såsen är klar.
Servera med knödel.