Oxkinder i mustig trattkantarellsås med krämig kålrotspuré - 4 port
olja att steka i
2 oxkinder
2 gula lökar
2 vitlökar
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan
1½ dl rött vin
3 dl oxbuljong
2 msk mörk balsamvinäger
1 näve torkade trattkantareller
1 dl varmt vatten
Kålrotspuré:
1 kg kålrötter
1 dl grädde
salt
peppar
olja att steka i
2 oxkinder
2 gula lökar
2 vitlökar
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan
1½ dl rött vin
3 dl oxbuljong
2 msk mörk balsamvinäger
1 näve torkade trattkantareller
1 dl varmt vatten
Kålrotspuré:
1 kg kålrötter
1 dl grädde
salt
peppar
Bryn kinderna i olja på båda sidorna.
Hacka löken och bryn den i olja. Den skall vara helt mjuk och karamelliserad. Tillsätt hackad vitlök, timjan och ett lagerblad. Svetta lite. Lägg i köttet och häll på balsamvinäger, vin och buljong. Lägg ett bakplåtspapper mellan locket och kastrullen och in med den i ugnen på 175°C. Låt grytan koka i 2 timmar - rör om och låt koka ytterligare en timma.
Under tiden blötlägger du de torkade trattkantarellerna i 1 dl ljummet vatten. Plockade du inga trattisar i höstas, finns det torkad svamp att köpa i affären: karljohan, kantareller etc. När grytan har kokat i 3 timmar häller du i svampen med sitt vatten. Låt grytan koka ytterligare en timma. Totalt bör grytan ha kokat i 4 timmar. Känn av köttet, det skall vara mjukt. Smaka av med salt och peppar. Är grytan för sur, rundar du av med en nypa socker. Är den inte tillräckligt sur, häller du på lite mer balsamvinäger. Om såsen är för tunn, låter du grytan koka på spisen tills den har kokat ner till önskad konsistens.
Skala och tärna kålroten. Koka i ca 30 minuter.
Häll på grädde, salt och peppar och vispa till en krämig puré.
Servera med inlagd gurka.
Oxkind. Bilkälla.
Originalreceptet hittar ni här.