tisdag 25 december 2012

Ugnsbakad lammbog med örter och vitvin

Min man avskyr lamm. När vi för något år sedan besökte våra vänner i Huddinge, bjöd de på den här rätten och jag blängde surt på min man med blicken "våga bara vägra". Han inte bara åt, utan tog extra portioner för att även karva loss det som fanns kvar på benet. Enligt honom hade han aldrig ätit så gott lamm. Nu när juldagen är här, har det blivit dags att bjuda resten av familjen på denna enkla med goda rätt.


Ugnsbakad lammbog med örter och vitvin - 6-8 port

1 lammbog med ben (ca 1½ kg)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 persiljerot
3 dl vitt vin
(2 dl vatten)
1 nypa basilika
1 nypa rosmarin
1 nypa oregano
1 dl olivolja
salt
peppar

Ställ ugnen på 175°C.
 Salta och peppra köttet. Ringla över olivolja.

Hacka lök och vitlök. Skär morötter och persiljerot i slantar. Strö grönsakerna runt köttet. Strö över kryddorna och häll över vitt vin. Ugnsbaka köttet i ugnen 2½-3½ timmar. Ös köttet titt som tätt med skyn. Om skyn kokar bort kan du hälla på vatten. Mät med termometer, köttet skall vara 70°C (lätt rosa) eller 75°C (helt genomstekt). Glöm inte att låta köttet vila när du tar ut det ur ugnen.

Skär av köttstycken från benet och servera på fat ihop med de rostade grönsakerna och skyn.
Servera med ugnsbakad potatis.

Det går också bra att använda lammstek med ben istället för bog. Använder du kött utan ben, blir köttet klart något tidigare, men man får ett mycket saftigare kött om det ugnsbakas med ben.