Ugnsbakad lammbog med örter och vitvin - 6-8 port
1 lammbog med ben (ca 1½ kg)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 persiljerot
3 dl vitt vin
(2 dl vatten)
1 nypa basilika
1 nypa rosmarin
1 nypa oregano
1 dl olivolja
salt
peppar
Ställ ugnen på 175°C.
Salta och peppra köttet. Ringla över olivolja.
Hacka lök och vitlök. Skär morötter och persiljerot i slantar. Strö grönsakerna runt köttet. Strö över kryddorna och häll över vitt vin. Ugnsbaka köttet i ugnen 2½-3½ timmar. Ös köttet titt som tätt med skyn. Om skyn kokar bort kan du hälla på vatten. Mät med termometer, köttet skall vara 70°C (lätt rosa) eller 75°C (helt genomstekt). Glöm inte att låta köttet vila när du tar ut det ur ugnen.
Skär av köttstycken från benet och servera på fat ihop med de rostade grönsakerna och skyn.
Servera med ugnsbakad potatis.