Mlinci är ett slags tunnbröd, som man bryter i bitar, kokar i saltat vatten och som man till sist häller lite fett på från fågeln man skall äta till. Mlinci äter man alltid ihop med ugnsbakad kalkon i norra Kroatien. På juldagen skall jag servera detta med anka och då mlinci går att förvara lika länge som knäckebröd, kan man ju baka dem långt i förväg.
Mlinci
1 kg vetemjöl
2 ägg
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
ca 4 dl kallt vatten
Knåda ihop alla ingredienserna till en hård men smidig deg.
Gnid in med lite olja och låt vila 20 minuter.
Efter 20 minuters vila är degen elastisk och redo att kavlas.
Mjöla bakytan sparsamt. Degen kommer inte kladda.
Dela degen i 12 bitar och kavla ut dem så tunt det går. Degen skall var nästintill genomskinlig.
Har du en pastamaskin, kan du kavla i den.
Det gör ingenting om det går hål i degen. Bröden skall ändå brytas i bitar innan tillagning.
Lägg degen direkt på den varma plåten i förvärmt ugn.
Lägg degen direkt på den varma plåten i förvärmt ugn.
Baka bröden i ugnen på 225°C i ca 5-7 minuter, eller tills de har fått lite färg. Låt svalna.
Tunnbröden bryter du i bitar och förvarar tills det är dags att laga fågel i ugnen. Se gärna mitt juldagsinlägg med Fylld ugnsbakad anka och mlinci.