Då var det dags att göra nyponsoppa. I vår familj har vi aldrig ätit nyponsoppa ur tallrik, utan det var något mamma lagade när man var sjuk och man drack det ur en kopp. Varmt och gott och mycket sött. Men som barn gillade jag det mycket. Receptet nedan ger inte lika sötsliskig nyponsoppa som den man kan köpa i affären. Jag låter nyponen framhäva sig själva istället. Justera sötman efter eget tycke och smak. Titta omkring dig, växer det nypon någonstans där det inte kör allt för många bilar? Då är det bara att plocka och torka.
Nyponsoppa - ca 8 dl
½ liter torkade nypon
12 dl vatten
½ dl socker
2 tsk potatismjöl+1 dl vatten
Lägg nyponen i blöt över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg nypon
och 12 dl vatten i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter.
Mixa med stavmixer.
Sila massan och tryck ut så mycket vätska som det går. Kasta kärnor och annat som blir kvar i silen. Låt nyponjuicen koka upp. Tillsätt socker och potatismjöl uppblandat med vatten. Låt koka ett par minuter. Smaka av och justera sötman om nödvändigt.
Detta blev så sanslöst gott så att det inte går att beskriva. Doften är så fräsch och
tilldragande. Måste plocka fler nypon så att jag klarar mig igenom denna mörka årstid.