måndag 17 december 2012

Lignje / calamari och hur du rensar bläckfisk

Den lilla 10-armade bläckfisken är den vanligaste restaurangmaten i Kroatien. En vanlig kroatisk familj, som bor vid kusten, äter nog oftare bläckfisk till middag än en svensk äter fiskpinnar. Bläckfisk kropparna kan skäras i skivor för att få runda ringar, doppas i en frityrsmet och friteras. Det vanligaste är dock att man steker eller grillar dem. Utmärkt julaftonsmat och älskad av barnen. Bläckfiskarna brukar vara ca 10 cm långa och säljs i frysen under de latinska namnen: Loligo vulgaris, Loligo gahi eller benämningarna calamari, squid.
Stekt bläckfisk - 4 personer

1 kg fryst bläckfisk
rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
olivolja
havssalt
Bläckfiskarna kan gärna vara lite halvfrusna, det blir lättare att rensa dem då.
 Ta tag i de små armarna (huvudet)...
...och dra ut från kroppen
 Leta reda på skelettet (ser ut som en liten pinne av plast) och dra ut detta.
Använd en liten grönsakskniv att rensa ut resterna med
Ta tag i huvudet och håll i de små armarna. Skär precis mellan armarna och ögonen. Ögonen kastar du bort.
 Ta de små armarna och tryck i mitten. Det kommer upp en liten rund hård knopp, denna kastar du bort.
 Alternativ rensningsmetod är att skära ett snitt i kroppen.
 På så sätt kommer man lättare åt att rensa inuti.
 Kroppen blir då öppen. Här ser man hur skelettet sitter.
 Doppa kropparna i vetemjöl.
 Värm rapsoljan och se till att inga barn finns i närheten. Bläckfisk består till större delen av vatten och det kommer skvätta väldigt.
 Använd gärna ett stänkskydd eller kastrullock. Skydda dig själv när du skall vända och lägga i.
 Stek ca 3-5 minuter på varje sida. Tills de är frasiga och har fått färg.
 Strö omgående över finhackad vitlök och persilja, salta med havssalt och ringla över olivolja.
 Även de små armarna skall stekas frasiga. Dessa är barnens favoriter.
Traditionellt serveras fiskrätter med kokt potatis och blitva (mangold), med mycket olivolja.
Här blir det kokt potatis med vaxbönor.