Hasselnötssufflé - 6 port
100 g hasselnötter
smör och lite socker till formarna
120 g äggvitor (ca 4 st)
1 tsk citronjuice
1 dl socker
1½ dl mjölk
2 msk maizena
½ dl florsocker att pudra med
Du behöver ugnsfasta formar som rymmer ca 1½ dl. Smöra formarna ordentligt. Även uppe på kanterna, så kommer inte smeten fastna i dem utan resa sig fint. Strö på socker inuti formarna, precis som du gör med ströbröd när du bakar. Ställ dem i kylskåpet medan du förbereder smeten.
Rosta hasselnötterna i ugnen på 175°C i ca 10-15. Nötterna doftar gott när det är klart. Gnugga av skalet från nötterna med en kökshandduk. Får du inte av allt skal, är det ingen panik.
Mal ner nötterna med en mandelkvarn.
Vispa äggvitorna och droppa i citronsaft. Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar.
Vitorna skall bilda spår när det är klart.
Vispa ut maizena med mjölk i en kastrull.
Koka upp blandningen och låt den tjockna. Dra bort från spisen.
Tillsätt 1/3 av äggvitevispet till maizena blandningen med en slickepott. Rör ihop en slät smet.
Tillsätt de malda nötterna, lite i taget med en slickepott.
Rör försiktigt för att bibehålla så mycket luft som möjligt. Till sist tillsättes resten av äggvitorna.
Smeten kommer bli lite fluffig och pudding liknande.
Ta fram formarna ur kylsåpet. Fyll formarna med smet. Tryck med skeden för att få ut eventuella luftfickor.
Tips! Jag borde ha slätat ut ytan på dem. Suffléerna reser sig, men ytan blir exakt likadan, som när man stoppar i dem.
Suffléerna gräddas mitt i ugnen ca 18-20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, risken finns att allt faller ihop. När suffléerna har rest sig och blivit lite gyllenbruna, kan du försiktigt ta ut dem.
Ställ upp formarna på assietter och sikta över florsocker. Servera med en gång.
Recept från Anna & Fanny Bergenström