söndag 9 december 2012

Knäckebröd

Knäckebröd finns förvisso att köpa utan en massa konstiga tillsatser i butikerna. Men detta receptet är så bra och bröden blir så goda, att du bara måste testa att baka dem. Jag bakar flera plåtar och fyller en stor gammal kakburk med dem och så håller de hur länge som helst. Är man sugen på ett mellanmål är det bara att ta fram några stycken och bre något gott på. De passar dessutom perfekt till ostbricka.

Knäckebröd - 3 plåtar

100 g rågsurdeg
250 g vatten
250 g rågmjöl
175 g vetemjöl
1 msk honung
1 tsk salt

Topping:
1 dl frön och gryn
havssalt

Knåda ihop alla ingredienserna. Låt jäsa 8-10 timmar i rumstemperatur.


Degen skall ha blivit dubbelt så stor och "andningshålen" skall vara väl synliga.

Sätt ugnen på 225°C, med en plåt i. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Strö ordentligt med vetemjöl på varje bit.
Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper.
Kavla ut det på bakplåtspappret.
Använd sporre, pizza slicer eller kniv att skära bitar med. Spraya eller droppa vatten på degen.
Förbered topping: tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön, havregryn, havssalt. Havregrynen och solrosfröna kan med fördel finhackas. Blanda ihop.
Strö fröblandningen över degen och platta till lite lätt med handen så att fröna fastnar i degen.
Lägg in hela bakplåtspappret i ugnen på den förvärmda plåten. Baka ca 15 minuter.

Det är troligt att bitarna blir klara vid olika tidpunkter. Det är bara att bryta loss och ta ut.
Bitarna kommer vara lite sega, men när de väl har svalnat på galler kommer de bli spröda.
Bryt kakan i bitar där du har skurit dem och låt svalna helt.
Ät knäckebröden till allt och med fördel till ostbricka.
Ett något modifierat recept från Martin Johansson