onsdag 12 december 2012

Hönökaka med jäst

Ännu en specialitet från Bohuslän. Detta är ett sött bröd. Ingen idé att göra en liten sats, men vill du bara prova, så är det bara att halvera ingredienserna. De blir klara mycket fort i ugnen.


Hönökaka - 12 stora kakor

100 g jäst
12 dl mjölk
200 g socker
1 kg vetemjöl
600 g rågsikt
200 g grahamsmjöl
4 g brödkryddor (lika delar malen fänkål/anis)
200 g rumsvarmt smör
30 g havssalt

Värm mjölken till knappt fingervarmt. Lös upp jästen i lite mjölk och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör i sockret och vispa så att det löser sig. Vänd ner allt mjöl och kryddor. Knåda degen kort, bara så att allt blandar sig. Tillsätt nu det mjuka smöret, klick för klick. Knåda degen 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 8 minuter tills den blir spänstig.
Deg på jäsning.









Låt degen jäsa i inoljad plastlåda i 30 minuter. Vik brödet. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Färdigjäst deg.
















Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora bitar. Runddriv bitarna till bullar. Kavla bullarna till ovala kakor, ca 3-5 mm tjocka. Se till att ytan är mjölig så att degen inte fastnar.

Kakor på jäsning







Lägg kakorna på bakplåtspapper och nagga ordentligt. Täck med kökshandduk och låt jäsa 1 timma.


Färdigjästa






Baka kakorna i 8-10 minuter på 250°C. Låt dem inte få för mycket färg, för då kommer de bli torra och knapriga. Ta ut dem ur ugnen så fort de blivit gyllenbruna och vira omgående in dem med kökshanddukar, så att de håller sig mjuka.






Ät så fort de har svalnat, eller risken för att bränna sig är någorlunda undviklig.








Resterna skär du upp i portionsstora bitar och fryser ner.

 Detta händer med ett dåligt naggat bröd. Brödet pöser upp som ett pitabröd. Ätbart förvisso...

...men det bildas en skorpa som lätt lossnar från själva brödet. Nagga alltså ända igenom kakorna innan du låter dem jäsa.

Delvis modifierat recept från Jan Hedh.