Vi är mitt i apelsinsäsongen och apelsinskal råder det ju då knappast brist på. Innan du börjar, ser du till att skalen på apelsinerna är välskrubbade. Använd gärna ekologiska apelsiner som varken är vaxade eller besprutade. Av 1½ kg apelsiner får du ut 200 g apelsinskal. Dessa skall blötläggas i 5 dagar och därefter väger du dem. Det är den blöta vikten som anges i receptet.
Arancini/kanderade apelsinskal
ca 300 g blötlagda apelsinskal (200 g färska apelsinskal)
300 g socker
1½ dl vatten
150 g socker
Tryck skalet hårt mot ytan, vita sidan upp.
Filéa bort det vita så gott det går.
Lägg skalen i en skål med vatten. Skalen skall ligga i blöt i 5 dagar. Byt vatten 2 gånger om dagen för att få ut all beska ur skalen och för att förhindra ev. jäsning.
Strimla skalen.
Nu skall du smälta vatten och socker. Du behöver lika stor mängd socker som skal och halva mängden vatten som skal. 300 g skal=300 g socker=150 g vatten (1½ dl)
Tillsätt skalen till sockerlagen och låt koka på svag värme.
Rör lite då och då, men du behöver absolut inte stå och vakta. När vattnet nästa har kokat bort och vätskan har blivit sirapsliknande, kommer sockret börja bubbla. Nu är det nästan klart.
Efter ytterligare en kort stund är det näst intill ingen sirap kvar. Ta fram ett bakplåtspapper.
Strö över 150 g socker och lägg upp apelsinskalen på sockret.
Strö över 150 g socker och lägg upp apelsinskalen på sockret.
Vänd dem omgående i sockret. Låt svalna på bakplåtspapper.
Sega råttor bye, bye!