Men nu finns det gott om urval av de svenska fina sorterna i de vanliga mataffärerna, så jag har köpt några av varje sort och hela familjen har fått vara med och provsmaka och betygsätta.
Betygsättningen är satt i jämförelse med "plastäpplena", som säljs i butik året om. De får betyget 1. Betygsättningen är högst subjektiv och visar familjens snittbetyg. Det är 7-åringen som har skrivit de fina namnlapparna.
1 (oätligt)
2 (tråkig)
3 (gott, men inte tillräckligt gott)
4 (denna kan vi tänka oss äta igen)
5 (perfekt smak)
ELISE - fast kött, lite vattnig, ingen stark smak, men lite sur och lite söt. Tråkigt skal. (3)
GLOSTER - fast kött, vackert gul/rött skal, ingen stark smak, men lite sur och lite söt. (4,5)
SIGE TILLISCH - glansigt och klistrigt skal, mjöligt, vitt kött, smaklös. (1,5)
AROMA - mjöligt kött, frisk smak, saftig, mest syra, mindre sötma. (4)
COX ORANGE - grön/brunt skal, fast kött, svag smak. (3)
INGRID MARIE - mjöligt kött, härligt skal, aromatisk, perfekt balans mellan sötma/syra. (4,5)
Jag inser att butiksäpplen inte direkt har blivit varsamt behandlade och att smaken kanske försvunnit en del i hanteringen. Men har man inga egna äpplen får man njuta av vad affärena har att erbjuda. Jag tycker det var ganska duktigt av Ica att erbjuda ett så stor sortiment.