Glass - grundrecept
5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker
Separera äggen.
Vispa äggvitor till styva toppar.
Vispa äggulor med socker tills det smeten ljusnar och blir fluffig.
Vispa grädden.
Vänd ner grädden i ägguleblandningen. Svep in den försiktigt med slickepott,
så att du behåller så mycket luft som möjligt.
så att du behåller så mycket luft som möjligt.
Vänd sedan ner äggvitorna på samma sätt.
Ställ in i frysen i ca 4 timmar.
Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm.
Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar.
Vispa igenom igen. I det här läget kan kan du smaksätta glassen med någon typ av sylt (minska sockermängden i grundreceptet), krossad choklad, någon skvätt rom, mosad eller hackad frukt, hackade nötter, karamelliserade nötter etc. Gör du vanlig vaniljglass tillsätter du 2 tsk vaniljsocker redan när du vispar äggulorna med sockret. Häll upp den mjukglassliknande smeten i en behållare med lock. Glassen går att äta omgående eller så fryser du ner den helt. Då denna glassen inte innehåller lika mycket luft, som en som tillverkas i glassmaskin eller i fabrik, så behöver den tina lite innan du kan göra kulor av den. Ta fram den 20-30 minuter innan den skall ätas.