Hamburgare - 10 st
750 g nötfärs
2 tsk dijonsenap
salt
peppar
Krydda nötfärsen med dijonsenap, salt och peppar. Gillar du lite mer styrka är det bara att krydda med lite chili eller cayenne.
Forma hamburgare genom att forma bollar – något mindre än tennisboll i storlek.
Fukta händerna med vatten och pressa bullen mot en glidig yta, tex porslinstallrik eller metallfat.
Tryck hårt med handflatan och fingrarna så att hamburgaren blir jämn och fin.
Snygga till kanterna lite med fingarna och pressa igen.
Detta kan du förbereda kvällen innan hamburgarna skall stekas. Köttfärs har mycket kort hållbarhet och måste tillagas nästa dag. Låt hamburgarna bli något rumstempererade innan du steker dem. Lägger man kalla hamburgare i stekpannan kan köttet dra ihop sig och du får en pannbiff istället för en hamburgare. Stek i smör, knappt en minut på varje sida.Hamburgerdressing – 2 dl
1½ dl majonnäs (recept här)
2 msk crème fraiche
1 tsk tomatpuré
1 krm cayennepeppar/paprikapulver
1 msk hackad lök (helst röd)
1 msk hackad ättiksgurka
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Ja, det är inte svårare än så!
Servera hamburgarna med hemmagjorda hamburgerbröd, hemmagjord hamburgerdressing, lite skivad lök och fräsch sallad.
Den butiksköpta hamburgerdressingen innehåller: Vegetabilisk olja (raps), gurka, äggula, vatten, ättika, tomatpuré, socker, senap, kryddor (bla lök, paprika, vitlök), salt (1,0%), stabiliseringsmedel (E415, E509), modifierad majsstärkelse, konserveringsmedel (E202), färgämne (E141, riboflavin).
Och hamburgerbrödet som är bakat med ”kärlek” innehåller: Vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja av raps, socker, jäst, havreskållning, sesamfrö, förjäst vetemjöl, salt, surdeg på vete, vetegluten, vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471, E472e) och mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).