måndag 1 april 2013

Lappländsk klådda

Bildkälla.
Mitt lilla brödprojekt Baka mig igenom Sverige fortsätter i Lappland. Idag är man ju ledig från jobbet, så jag skall baka två sorter. Det här receptet har jag fått utav Inger från Sorsele hembygdsförening, Inger har i sin tur fått det från någon annan. Sorsele är en by mellan Storuman och Arvidsjaur. Klådda är ett mjukt och lite segt tunnbröd. Det spännande i det här receptet är kryddsättningen: koriander av alla kryddor!

Lappländsk klådda - 10 st

10 g jäst
5 dl mjölk
½ tsk fänkål
½ tsk koriander
10 g salt
500 g rågsikt
100 g vetemjöl
+ 2 dl kornmjöl för utbakningen
Värm mjölken och vispa ut jästen. Vänd ner kryddorna. Häll i mjölet och knåda ihop till 
en ganska kletig deg. Klappa ihop den till en jämn boll, så gott det går. Låt jäsa 45 minuter. 
Degen har nu blivit ganska fast och smidig. Strö kornmjöl över bakytan. 

Vänd upp degen på bakbordet och dela degen i 10 bitar. Forma små runda bollar 
av dem och vänd dem i skapligt mycket kornmjöl.

 Kavla ut bröden till mycket tunna kakor (ca 25 cm i diameter), tills de är någon mm tjocka.

Kavla över dem med kruskavel och flippa kakan mellan händerna så att 
överflödigt mjöl lossnar. Se till att ugnen är het - 250°C.

 Rulla upp brödet på din brödkavel och rulla ut det på bakstenen eller plåten.

Baka bröden ca 1½ minut på varje sida - max. Så fort bröden börjar rodna på kanterna drar du ut dem ur ugnen. Lägg dem på en duk och täck ordentligt så att de håller sig mjuka.

Jag rekommenderar verkligen att du använder kornmjöl till utbakningen. Mjölet är så grovt att det håller sig på ytan av brödet, utan att tränga in i det och är väldigt lätt att borsta bort från kakorna innan de läggs in i ugnen.

Originalreceptet från Inger till 40-50 kakor

5 liter mjölk
5 pkt jäst
5 kg rågsikt
1 kg vetemjöl special
2 msk fänkål
2 msk koriander
1-1½ msk salt
2-3 kg kornmjöl till utbakningen