fredag 26 april 2013

Couscous med sötpotatis

Sötpotatis är kanske likt potatisen till utseendet - innan man skalar den, men där slutar likheterna. Medan potatisen tar en evig tid på sig i ugnen, blir sötpotatisen klar inom 20-30 minuter. Smaken och konsistensen är även den helt olik, så för den ovane kan detta bli en chock. Sötpotatisen är verkligen söt, så det gäller att kombinera väl. Receptet har jag hittat i någon tidning en gång i tiden, men anpassat det efter eget tycke och smak.

Couscous med sötpotatis (en skål till ca 6 port)

4-500 g sötpotatis (ca 2 st mindre)
salt
peppar
olivolja

4 dl couscous
4 dl vatten
1 tsk salt
1 näve gröna bönor
(i detta receptet använder jag agretti)

Dressing:
3 msk olivolja
2 msk äpplecidervinäger
1 msk honung
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt

Sötpotatisen skalar och skär du i klyftor. Ringla på lite olivolja, salta och peppra och baka i ugnen på 225°C i 20-30 minuter. Det finns olika sorters sötpotatis och några är något träigare och behöver lite längre tid i ugnen. Sötpotatisklyftorna skall vara helt mjuka när de är klara.

Tillaga couscousen enligt förpackningens instruktioner - oftast lika delar couscous som vatten. Koka bönorna lite kort - 5 minuter. I just det här receptet använder jag min sista näve agretti istället. Denna får ångas ihop med couscousen och behöver knappt kokas.

Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Ta ut sötpotatisklyftorna från ugnen. Blanda dem med couscous, bönor/agretti och ringla över dressing. Vänd försiktigt och servera till kyckling - passar perfekt ihop.