lördag 6 april 2013

Knäckig rabarberkaka med fin vaniljsås


Rabarbern är på gång i trädgården och jag har fortfarande kvar förra årets skörd i frysen. Så nu när det dök upp ett tillfälle att baka för många, fick det bli rabarber. Visst är det en underbar frukt, med sin perfekta syra, som passar så väl ihop med det söta. Rabarbern är verkligen en drömfrukt. Har du inga rabarber i drivor kan du använda äpplen, sommartid funkar persikor, nektariner, på hösten päron och plommon. OBS! Frukten skall tryckas ner i smeten. Smeten får absolut inte läggas över frukten.
Knäckig rabarberkaka - 8 port

150 g rumsvarmt smör
250 g socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker/1 msk vaniljessens
180 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g rabarber (ca 2 stjälkar)
1 msk potatismjöl
2 msk socker

Vispa smör och socker till en krämig massa. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt vanilj och vispa. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Häll upp smeten i en ugnssäker form (rund kakform ca 24-28 cm i diameter) och platta till med en slickepott.
Skiva de halvfrusna/eller helt färska (se bara till att de inte är tinade och slappa)
rabarberstjälkarna i småbitar. Strö över potatismjöl och socker och rör om.
Vänd rabarberna över smeten i formen och tryck försiktigt ner dem i smeten.

Här gör jag dubbel sats, det skall räcka till många.
Grädda kakan i ugnen på 175°C i ca 1 timma, eller tills kakan har blivit knäckig och brun.

Servera med vaniljsås till, tex. en vispad, eller kokt, eller testa nedan variant som jag har hämtat ur Kajsas Kokbok 1936.
Fin vaniljsås - ca 5 dl
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 msk socker
2 dl grädde

Mjölken och 1½ dl grädde kokas upp i en kastrull. Socker, vaniljsocker och äggulor vispas. Droppa i den heta mjölken droppvis och vispa. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt tjockna på svag värme. Vispa hela tiden. Låt svalna. Lösvispa 2 dl grädde och vänd försiktigt ner den i vaniljsåsen så att den behåller sin fluffighet.

Originalreceptet från Kajsas Kokbok 1936 går enligt nedan:
3 dl tunnn grädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 msk socker
2 dl tjock grädde

Beredning: Grädden kokas upp med vaniljen, ett lock pålägges och kastrullen får stå vid sidan av spisen 20-25 min. Äggulor och socker röras kraftigt 5-10 min. och tillsättes den heta grädden under stark vispning. Såsen får under fortsatt flitig vispning sjuda över svag eld tills den är tjock och porös då den vispas kall. Strax innan den serveras, iblandas försiktigt den skum slagna grädden. Såsen avsmakas och serveras iskall.

Originalreceptet till kakan kommer från kollegan Bodil, men jag har ändrat något i det. Tack Bodil!